Författare: Det blir nästa industriella revolution

2013-11-04 08:40  

Ta it-teknik som 3d-skrivare och kombinera med molekylär bioteknik. Resultatet blir atomslöjd av ett nytt slag - och en ny industriell revolution. Det hävdar framtidsteoretikern Eric Drexler.

För 26 år sedan myntade forskaren, författaren och framtidsteoretikern Eric Drexler begreppet molekylär nanoteknik. Den framtid den enligt hans bok ”Engines of creations” skulle leda till ifrågasattes av många.

Krav på att tekniken skulle förbjudas restes.

Nu återkommer han med en utveckling av visionen, där begreppet nanoteknik ersatts med APM, Atomically Precise Manufacturing. Därigenom vill han förtydliga att det handlar om en teknik där produkter tillverkas atom för atom - inte allt som innehåller nanometersmå detaljer.

Tricket är att kombinera it-tekniker som cad/cam och 3d-skrivare med biokemi där molekyler kopplas samman utan yttre kraft. Resultatet blir, enligt Eric Drexler, en ny industriell revolution som presenteras i en 340 sidor tjock bok med titeln Radical Abundance. För den som vill ta en genväg till innehållet finns en 18 minuter lång TEDx-föreläsning här.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer