Flytten runt Kirunagruvan lockar lantmätare

2015-01-22 09:55  

Det har aldrig varit så lätt att få lantmätare att flytta norrut som nu när det pågår två unika samhällsomvandlingar i Kiruna och Gällivare-Malmberget.

Sedan i somras har Lantmäteriets enhet i Gällivare-Kiruna mer än fördubblat personalstyrkan och i dagarna går anmälningstiden ut för ytterligare en tjänst.

- Vi har hittills rekryterat fyra förrättningslantmätare, en mätingenjör och en förrättningsassistent. Nu är vi tio men behöver vara fler, säger Hanna Winsa, funktionschef på Lantmäteriet i Gällivare-Kiruna till Ny Teknik.

I platsannonsen på Lantmäteriets hemsida söker man nu en biträdande förrättningslantmätare till Gällivare-Kiruna.

"Vi söker dig som under året kommer att ta eller som redan har examen från högskola med inriktning mot lantmäteri", står det i annonsen.

Det nyvakna intresset för lantmäterijobb i Malmfälten har en direkt koppling till den stora samhällsomvandlingen. Att två samhällen flyttas för att lämna plats åt den expanderande gruvverksamheten är spektakulärt och en utmaning för vilken lantmätare som helst.

- Det blev ett omedelbart intresse för de nya tjänsterna i Malmfälten när vi beskrev vad det är som händer här och vilken roll som Lantmäteriet har. Det är första gången som vi kunnat välja och vraka mellan kandidater. Tidigare har det inte varit så många med rätt utbildning som sökt tjänster här, säger Hanna Winsa.

Det är de nya huvudnivåerna i järnmalmsgruvorna i Malmberget och Kiruna som tvingar fram dessa drastiska förändringar i samhället. Järnmalmsådern går i en kil nedåt och rakt under de båda samhällena.

I Malmberget har det statliga gruvbolaget LKAB redan löst in hela bostadsområden som ligger ovanför malmådern och i Kiruna planeras ännu större ingrepp i stadsbilden.

Hanna Winsa har den här veckan haft informationsmöten med både Kiruna kommun och Gällivare kommun.

Hon påpekar att det är viktigt att alla parter i samhällsomvandlingsprocessen förstår och samverkar med varandra för att stadsflytten ska flyta på och bli så effektiv som möjligt.

- Att jobba som förrättningslantmätare i Malmfälten innebär att man får pröva på alla typer av förrättningar inom fastighetsbildningen och att man får en bra inblick i kommunernas och LKAB:s arbete med samhällsomvandlingen plus att man får en god förståelse för hur privatpersoner och andra aktörer påverkas, säger Hanna Winsa.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Malmberget LKAB

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer