Fler gravida med alternativ metod

2016-01-15 15:47  

Först en ny sorts spermieanalys, sedan val av metod för assisterad befruktning.

Med den arbetsgången ökar chansen till graviditet för ofrivilligt barnlösa par, där mannens spermier har en ovanligt stor andel kromosombrott.

Just i dessa fall är det säkraste sättet att få till en graviditet att hoppa över traditionell IVF-behandling och i stället välja en lite dyrare och mer komplicerad behandling som kallas ICSI.

– Man nästan fördubblar chansen till graviditet i dessa fall genom att använda den mer avancerade metoden, säger professor Aleksander Giwercman vid Skånes universitetssjukhus.

ICSI-behandling innebär att en livsduglig spermie väljs ut och förs in med en nål i ägget. Vid IVF-behandling läggs en större mängd spermier i en skål och spermierna får sedan själva hitta vägen in i ägget.

I dag görs hos ungefär hälften av paren först ett eller flera försök med IVF. Om det misslyckas går man eventuellt vidare till ICSI. Men i de fall där mannens spermier har ovanligt hög andel kromosombrott finns mycket att vinna på att hoppa över IVF, menar Giwercman som lett en studie på 1 600 par.

Målet är så få behandlingar som möjligt.

– Det är en stor psykisk belastning för ett par att genomgå en behandling och misslyckas med det flera gånger. För samhället blir det också billigare. En behandling är ju ganska dyr.

Mer om: Infertilitet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer