Finsk studie: Barn fick sömnsjuka av svinvaccinet

2011-02-01 10:24  

Pandemrix, vaccinet mot svininfluensa, ökade risken för att barn skulle få sjukdomen narkolepsi nio gånger. En finsk studie stärker nu misstankarna om att barn fått sömnsjuka av vaccinet.

Den finska hälsovårdsmyndigheten THL redovisar i dag tisdag preliminära resultat från en nationell studie som stärker misstanken att det finns ett samband mellan vaccin mot svininfluensa och många oväntade fall av narkolepsi, en livslång sjukdom som ger oväntade sömnattacker, domningar och förlamningar.

I Finland insjuknade 59 barn i åldrarna 4-19 år i narkolepsi under åren 2009 och 2010. Av dem hade 90 procent eller 52 stycken fått vaccinet Pandemrix mot svininfluensa.


I övriga åldersgrupper har forskarna i Finland dock inte sett någon ökning.

Vaccinet Pandemrix tillverkas av läkemedelsbolaget Glaxosmithkline och användes inte bara i Finland ir stora nationella vaccineringskampanjer under dessa år, utan även i Sverige och Norge och andra delar av Europa.

I Sverige rekommenderas fortfarande barn i riskgrupper att vaccinera sig.

Samtidigt, uppger Läkemedelsverket i dag att man fått rapporter om att 60 barn I Sverige har insjunknat i narkolepsi under de senaste åren.

Man avslöjar nu också att oväntat många barn på Island drabbats av narkolepsi samma period.

Vad som förvånar myndigheterna är att andra länder i Europa inte märkt någon ökning av sjukdomen bland barn.

Den finska överläkaren Terhi Kilpi, på THL, sa till finska nyhetsbyrån Yle för två dagar sedan att hon inte längre skulle rekommendera  vaccinet för barn och unga mellan 5 och 20 år på grund av de biverkningar som har uppdagats.

Svenska Läkemedelsverket skriver i dagens pressmeddelande att man nu ska föra diskussioner med Socialstyrelsen angående de rekommendationer för vaccinering av barn som  nu råder i Sverige.

I Finland stoppade man redan i våras vaccineringen med Pandemrix på grund av larmet om biverkningar.

THL uppger i dag att man kommer att fortsätta att utreda vad i vaccinet som möjligen kan ha orsakat sjukdomsfallen.
 
Hälften av alla finländare vaccinerade sig vintersäsongen 2009-2010. Trots det blev  omkring 100 000 personer så sjuka att de fick anitvirusmedel och många fler låg sjuka hemma. När epidemin var på topp låg 400 personer i Finland på sjukhus och 50 av dem fick intensivvård.
 
Hittills i år har svininfluensan lett till att 20 finländare har behöver vårdat på intensivvårdsavdelningar, skrivet THL. Och i Storbritannien bedömer man att influensan är kraftigare i år än i fjol vinter.
 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer