Industri

Fångst från Norge ger ny antibiotika

Organismer i Norska ishavet ska ge nya antibiotika. Det är målet för ett stort projekt finansierat med Wallenbergmiljoner.

Publicerad

- Krävande miljöer fostrar speciella egenskaper, säger Per-Anders Enquist, som är kemist vid Umeå universitet.

Han talar om de tuffa livsvillkoren för organismer på botten av Norska ishavet. Under årtusenden har de tvingats anpassa sig till mörker, kyla och högt tryck. Förhoppningsvis har de utvecklat unika substanser som även har effekt på svåra infektioner hos människor. Klamydia, diarréer och fruktade sjukhusinfektioner till exempel.

Nu ska hittills outforskade alger, svampar och bakterier undersökas i ett samarbete mellan universiteten i Umeå och Tromsö.

Projektet har fått närmare 80 miljoner kronor. Hälften från Wallenbergs stiftelse, hälften från norska staten. Bioteknikbolaget Innate Pharmaceuticals i Umeå har en nyckelroll.

- Om man hittar intressanta substanser så ska vi ta fram läkemedel, säger vd Sune Rosell, som tidigare varit forskningschef på Astra.

Ishavsforskarna ska utnyttja Innates teknik för att snabbt analysera stora mängder substanser.

Den bygger på en bakterie som förändrats så att den lyser. Om man tillsätter en substans som förstör bakteriens sjukdomsframkallande funktion så slocknar den.

Tekniken, som ursprungligen utvecklades vid Umeå universitet, används redan i ett annat samarbete som rör organismer från helt andra miljöer: 200 000 extrakt från växter och organismer i tropikerna analyseras av Griffith University i Australien.

Så kan bakterien avväpnas

Innate angriper bakterier med en helt ny metod.

Bakterierna dödas inte. I stället saboteras deras förmåga att orsaka sjukdomar.

Metoden kallas virulensblockering och bygger på forskning av professor Hans Wolf-Watz och docent Mikael Elofsson vid Umeå universitet.

Finessen är att kroppens harmlösa bakterier inte påverkas. Det är ett problem med dagens antibiotika som tar död på såväl onda som goda bakterier. Risken för att bakterierna ska utveckla resistens mot virulensblockeraren sägs dessutom vara minimal.

Företaget har kommit längst med ett läkemedel mot diarréer. Det testas nu på djur. Två andra projekt rör svåra brännskador och sexuellt överförbara sjukdomar.

Charlotta von Schultz



Ort: Umeå.

Grundades: 2000.

Antal anställda: 9 personer.

Finansiering: Drygt 80 miljoner som forskningsanslag.

Samarbeten: Cirka 30 forskare vid tio universitet.

Övrigt: Företaget är noterat på Aktietorget.