Fågelvirus kan bli dödligt vapen

2011-12-21 10:17  

En amerikansk nämnd för biosäkerhet har bett Nature och Science att inte publicera forskningsresultat kring hur fågelinfluensan kan förvandlas till terrorvapen.

Fågelinfluensan har vid flera utbrott smittat och spridits bland människor, men i begränsad omfattning. Nu rapporteras två forskare i labb ha skapat varianter av viruset som gör att det lättare kan spridas till och mellan illrar. Detta sägs vara ett tecken på att viruset också snabbt kan spridas mellan människor.

Den amerikanska nämnden National Science Advisory Board for Biosecurity, NSABB, bad i går ansvariga för de ansedda tidskrifterna Nature och Science att stoppa de vetenskapliga publiceringarna av forskarnas resultat, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Skälet är att nämnden fruktar att informationen kan användas som ett dödligt vapen, om den hamnar i orätta händer.

Redaktörerna på Science och Nature uppger att man tar vädjan på allvar men att man ogillar varje form av vetenskaplig censur.

Artiklarna kring virusvarianterna är skrivna av forskaren Yoshihiro Kawaoka, från University of Wisconsin-Madison scientist, och doktor Ron Fouchier och hans kolleger vid Erasmus Medical Center i Rotterdam i Nederländerna.

Andra forskare försvarar publiceringarna och säger att de mutationer som beskrivs varken är ovanliga eller oväntade, uppger Reuters.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer