EU sätter influensavaccin under lupp

2010-09-24 13:17  

Grönt ljus just nu, men granskningen av ett eventuellt samband mellan sömnsjuka och vaccinet mot svininfluensa är långt ifrån klar. Det konstaterar den Europeiska läkemedelsmyndigheten.

81 inrapporterade fall av sömnsjuka inom EU efter vaccination med svininfluensavaccinet Pandemrix har satt vaccinet under lupp. Efter att ha granskat alla tillgängliga data konstaterar nu den Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA att bevisen i dagsläget inte håller för att styrka ett samband.  

Men granskningen är långt ifrån avslutad.  Enligt EMA är den pågående översynen komplicerad och kräver nya epidemiologiska studier. Först om tre till sex månader beräknas man ha hela bilden. Och eftersom nyttan anses större än risken finns det ingen anledning att stoppa vaccinet under tiden som utredningen fortsätter.

Sömnsjuka, eller narkolepsi, är en sällsynt sjukdom som gör att en person plötsligt somnar. En kombination av genetiska och yttre miljöfaktorer misstänks ligga bakom.  Frågan är om Pandemrix skulle kunna vara den miljöfaktor som kan trigga igång sjukdomen.

Av de 81 fall inom EU, som rapporterats in från läkare, kommer 34 fall från Sverige och 30 fall från Finland. Övriga länder som rapporterat in fall som misstänks kunna kopplas till Pandemrix är Frankrike med 10 fall, Norge med 6 fall samt Portugal med ett fall.

I Sverige har ytterligare 13 fall rapporterats in av patienter. I Norge handlar det om två. Åldern på de drabbade spänner mellan 4 -52 år.

I ett pressmeddelande skriver Läkemedelsverket att de instämmer i den Europeiska läkemedelsmyndighetens slutsats om att det ännu inte går att dra någon slutsats kring ett orsakssamband mellan narkolepsi och Pandemrix. Samt att ytterligare utredning behövs.

Läkemedelsverket efterlyser därför uppgifter om samtliga fall av narkolepsi som diagnosticerats i Sverige sedan januari 2009, oavsett om patienterna vaccinerats eller inte. Allt för att kunna göra en utredning av alla misstänkta och säkra fall före, under och efter svininfluensapandemin.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer