Industri

EU avslöjar vaccinernas biverkningar

Över 50 mijoner doser har hittills distribuerats av de tre olika vaccinen mot svininfluensan. Foto: Heiko Junge/Scanpix
Över 50 mijoner doser har hittills distribuerats av de tre olika vaccinen mot svininfluensan. Foto: Heiko Junge/Scanpix

För första gången redovisar EUs läkemedelsmyndighet statistik kring biverkningarna från vaccinerna mot svininfluensa. Men nyttan med vaccinet överväger ändå riskerna anser expert.

Publicerad

Emea, European Medicines Agency, har ställt samman information kring de pandemivacciner som är godkända i EU: Celvapan, Focetria och Pandemrix. Informationen har skickats in till Emeas databas Eudravigilance från medlemsländerna.

Främst gäller biverkningarna influensasymtom, allergier, och åkommor i nervsystemet.

* Pandemrix (Glaxo Smith Kline): 5, 7 miljoner européer hittills hade fått vaccinet i slutet av november. Det har distribuerats i 40 miljoner doser.

6269 reaktioner har observerats. Av dem flera oväntade och allvarliga, vilka dock inte behöver ha orsakats av vaccinet, enligt Emea.

55 misstänkta dödsfall, 24 blivande mödrar har drabbats av missfall, fosterdöd eller för tidig födsel, och en hjärttransplanterad svensk har drabbats av avstötning.

* Focetria (Novartis): Över 4,5 miljoner har fått vaccinet, som distribuerats i 10 miljoner doser och innehåller samma ingredienser som Pandemrix.

Focetria rapporteras ha gett 5228 reaktioner och tolv misstänkta dödsfall samt ett eventuellt fall av hjärnblödning.

* Celvapan (Baxter): Det saknas uppgift om antal vaccinerade, men det har distribuerats i 3,4 miljoner doser, och rapporteras ha gett 414 reaktioner. Allvarligast är ett misstänkt dödsfall.

Ingemar Persson, professor i farmakoepidemiologi vid svenska Läkemedelsverket, betonar att Emea bedömer att nyttan med vaccinerna fortsätter att överväga riskerna.

- Bara ett av de tolv rapporterade dödsfallen i Sverige bedöms ha med vaccinet att göra. Och den hjärttransplanterade mannen hade slarvat med medicinen som han tog mot avstötning. Vi har också undersökt fyra missfall och ett fall av fosterdöd, och bedömer att vaccinet inte var orsaken, säger han.