Enkelt blodprov varnar för stroke

2010-05-07 14:56  

Ett enkelt blodprov kan hitta personer som riskerar att drabbas av blödning eller propp i hjärnan, så kallad stroke. - På sikt kan det bli ett vanligt test i vården, säger Bernice Wiberg vid Uppsala universitet.

Varje år drabbas runt 30 000 personer i Sverige av stroke, eller slaganfall som det ofta kallas. Orsaken kan vara en propp eller blödning i hjärnan. Oavsett vilket är det viktigt att snabbt komma under läkarvård.

Nu har läkaren Bernice Wiberg och hennes kollegor vid Uppsala universitet konstaterat att det går att hitta personer i riskzonen tidigare än vad som är möjligt idag. Allt som krävs är ett vanligt blodprov. Genom att mäta nivåerna av ämnet proinsulin i blodet har forskarna konstaterat att man kan hitta patienter som har ett förstadium till diabetes. Och som också har en förhöjd risk att drabbas av stroke.

– Testet har potential att varna för att en patient ligger i riskzonen tidigare än dagens tester eftersom nivåerna av proinsulin stiger innan blodsockernivåerna gör det, säger läkaren Bernice Wiberg, som i nästa vecka disputerar på sina rön vid Uppsala universitet.

Testet används ännu inte i vården eftersom det inte finns standardiserade mätmetoder. Men Bernice Wiberg tror att testet finnas på sjukhusen inom några år- om någon bara bestämmer sig för att standardisera det.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Blodprov Stroke

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer