En influensaspruta ska räcka

2010-05-20 14:12  

Ett vaccin som skyddar mot många typer av influensa, och som bara behöver tas en enda gång. Det kan bli resultatet av nya rön från amerikanska forskare.

Två vaccinationer mot mässling, påssjuka och röda hund räcker för att skydda oss mot sjukdomarna hela livet. Men när det gäller influensa måste vi vaccineras varje år. Anledningen är att influensavirus förändras snabbare än de flesta andra virus. Det gör att en person som blivit immun mot en variant av viruset saknar skydd mot den nya varianten. Det visade inte minst den globala epidemin av svininfluensa under förra året. Och i väntan på ett nytt vaccin blir sjukfallen många, och dödsfallen bland gamla och sjuka ökar.

Lösningen många hoppas på är ett universellt influensavaccin, som skyddar mot många olika influensavarianter. Forskare vid Mount Sinai School of Medicine rapporterar nu att de har lyckats ta fram ett vaccin som tycks uppfylla kravet. Än är det inte testat på människor, men väl på möss.

- Våra resultat pekar mot att det kan räcka med en enda vaccination för att skydda mot ett stort antal influensaepidemier, säger Peter Palese, professor vid institutionen för mikrobiologi vid Mount Sinai School of Medicine i New York.

Tricket är ett vaccin som stimulerar bildandet av antikroppar som riktar in sig på en del av influensaviruset som inte varierar mellan olika typer av influensa (så kallad huvudlös hemagglutinin).

Resultaten publiceras i MBio, en allmänt tillgänglig online-tidning som ges ut av American Society for Microbiology.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Virus Vaccin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer