Elektronisk näsa hjälper brännskadade

2010-09-10 14:36  

EU-forskare har tagit fram en elektronisk näsa som kan revolutionera vården av brännskadade. Näsan sniffar sig fram till vilka bakterier som finns i brännsår på några minuter.  Hittills har läkarna varit tvungna att vänta på provsvar i dagar.

Över 4 000 människor dör i EU varje år av brännskador. Ytterligare flera tusen måste behandlas på sjukhus för sår efter olyckor med bränder, uppger EU-kommissionen i ett pressmeddelande.

Ett problem för många av patienterna är att deras sår lätta blir infekterade. Läkarna är tvungna att ta vävnadsprover direkt i såren och skicka iväg dem till laboratorier för att ta reda på vilka bakterier som orsakar infektionen. Svaren kan dröja flera dagar.

Men nu har forskare i Europa med stöd av 17 miljoner kronor från EUs Sjätte ramprogram lyckats ta fram en elektronisk apparat som sniffar sig fram och på så sätt kan ta reda på vilken slags bakterier som invaderat såret.

Apparaten sägs på bara några minuter kunna ge besked om vilka bakterietyper det handlar om  genom att identifiera de mycket små mängderna av gas som bakterierna ger ifrån sig.

–Den teknik som utvecklats av Woundmonitor (red anm: forskningsprojektet), med hjälp av EU-finansiering, kommer att kunna snabba på diagnoserna och bidra till att läkarna mycket snabbare kan ordinera lämplig behandling, konstaterar EUs IT-kommissionär Neelie Kroes.

Forskarna – som kommer från Tyskland, Italien, Litauen och Storbritannien – identifierade först tre huvudtyper av bakterier: stafylokocker, streptokocker och pneomokocker; sedan vilka flyktiga gaser de avger när de växer och förökas.

Därefter tog man fram ett elektronisk instrument, stor som en A4-mapp, med sammanlagt åtta gassensorer. Dessa uppsnappar gasernas kemiska molekylmönster, som därmed kan avläsas.

Näsan har utvecklats och testats på patienter på sjukhus i Manchester och i Kaunas;  och förhandlingar pågår nu om kommersiella lanseringar, enligt EU-kommissionen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer