Elektromagnetisk puls stansar plåten

2009-12-09 13:44  
Pulsgenerator från PST products

Håltagning i plåten med elektromagnetisk puls har flera fördelar jämfört med mekanisk bearbetning eller laserskärning.

Forskare vid Fraunhoferinstitutet för verktygsmaskiner i Chemnitz har utvecklat en metod att använda elektromagnetisk pulsteknik för hålstansning i bilplåt.

Syftet var att hitta en metod att ersätta mekanisk håltagning, som sliter hårt på verktygen. Dessutom tillkommer efterbearbetning för att ta bort grader som bildas vid stansningen.

Alternativet laserbearbetning ansågs vara för kostsamt ur energisynpunkt och för tidskrävande.

Återstod att utveckla en metod som används för att storleksförändra aluminiumrör med elektromagnetisk pulsteknik till att passa för plåtstansning. Exempelvis måste spolen ändras så att det elektromagnetiska fältet blir tillräckligt starkt för att bearbeta plåt.

Resultatet blev ett verktyg som gör ett hål på 200 millisekunder, sju gånger snabbare än med laserbearbetning. Och jämfört med mekanisk bearbetning uppstår ingen grad vid snittstället.

Bland intressenterna bakom tekniken finns Volkswagen. Vidareutvecklingen av tekniken så att den kan användas praktiskt i industrin har överförts till PST Products GmbH i Alzenau.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer