Elektrod ska tysta tinnitus

2010-05-24 12:32  

En välriktad elektrod kan få hjärnan att lära om. Den nya behandlingsmetoden ger hopp åt personer som drabbats av tinnitus.

Forskare vid företaget Microtransponder i Dallas hoppas kunna lindra plågsamma fantomljud i örat, tinnitus, med en ny metod som kombinerar elektrisk stimulering och ljud.

Så här går det till. En elektrod i den så kallade vagusnerven i nacken ger svaga elektriska impulser till ett område i hjärnan som har betydelse för hörseln. Samtidigt får patienten lyssna på en serie ljud – samtliga toner förutom de som motsvarar fantomljuden. Då ska hjärnan bli mer mottaglig för alla övriga frekvenser och mindre känslig för de störande falska ljudupplevelserna.

Forskarna har visat att metoden fungerar på djur, nu planerar de kliniska tester på människor. Det skriver amerikanska MIT:s tekniktidning Technology Review.

Liknande nervstimulering används sedan tidigare för att lindra exempelvis epilepsi och depression.

I Sverige har närmare 1,5 miljoner människor erfarenhet av tinnitus, enligt Vårdguiden. Cirka 100 000 av dem har så svåra besvär att deras vardag påverkas. Idag finns inget botemedel tinnitus.

Charlotta von Schultz

Mer om: Eletrod Tinnitus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer