Elektriskt fel orsakade explosion i gruva

2014-05-14 08:43  

Tre dagars landssorg har utlysts i Turkiet med anledning av gruvkatastrofen.

 Förhoppningarna om att hitta fler överlevande är nu små, säger landets energiminister Taner Yildiz. Olyckan beräknas ha krävt över 200 liv.

Energiminister Taner Yildiz kom till katastrofplatsen på tisdagskvällen. Han sade till journalister på plats att 787 arbetare var nere i kolgruvan när explosionen inträffade och att dödssiffran befaras stiga.

Enligt Yildiz har 80 av dem som räddats levande ur gruvan förts till sjukhus och för fyra av dem beskrevs tillståndet som kritiskt.

– Vi befarar att antalet kan öka ytterligare eftersom de som kom för att hjälpa till kan finnas bland dem som skadats och berörts av röken, sade Taner Yildiz enligt AFP.

Tidigt i morse sade energiministern att 201 människor bekräftats döda. Över 400 människor var då fortfarande instängda.

– Tiden är inte på vår sida, sade han.

De flesta av dödsoffren dog av kolmonoxidförgiftning. Räddningsmanskap pumpade syrgas in i tunnlarna för rädda dem som fortfarande var instängda i gruvan.

Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan ställde in en planerad resa till Albanien i dag och skulle i stället bege sig till olycksgruvan, enligt källor i hans kansli.

"Räddningsinsatsen för våra bröder i gruvan pågår. Om Gud vill hoppas jag inom några timmar ha goda nyheter", sade Erdogan i ett tal i Ankara, innan omfattningen av katastrofen började klarna.

Gruvolyckan i Soma, cirka tolv mil nordost om staden Izmir, är Turkiets värsta på flera år. Explosionen, som tros ha orsakats av ett elektriskt fel, inträffade omkring fyra kilometer från gruvingången. Den ledde till strömavbrott som gjorde att hissarna slutade fungera vilket ledde till att hundratals arbetare inte kunde ta sig ut.

Olyckan inträffade just i bytet mellan två skift vilket ledde till osäkerhet om hur många som egentligen befann sig i gruvan.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt