Ekodesign gav miljövänlig elmoppe

2000-04-26 13:00  
En fyrhjulig, batteridriven moped blev första resultatet av det nationella EkoDesign-projekt som pågått under tre år.
 
Mopeden är tänkt för mindre laster och kan användas vid till exempel postutdelning, parkskötsel och persontransporter. Den ska inom en snar framtid börja tillverkas av företaget Norsjö Mekaniska i Forshaga.
 
- Med en körsträcka på fem mil om dagen ger vår moped bara 14 procent koldioxid jämfört med marknadens minsta och bensinsnålaste moped, säger industridesignern Johan Larsvall som utvecklat mopeden.
 
En livscykelanalys visar att användningen är den helt avgörande faktorn, medan materialvalen spelar mindre roll. Beräkningarna är baserade på elproduktionen 1999 och utgår från att mopeden behöver fyra batteribyten under tio år.
 
Utvecklingen av miljömoppen har varit en del av EkoDesign-projektet som inititerats av Stiftelsen svensk industridesign (SVID) med stöd från Nutek, Näringsdepartementet, EUs småföretagsinitiativ samt de tretton deltagande företagen.
 
Projektet har haft till syfte visa exempel på hur små och medelstora företag utan stora resurser kan miljöanpassa sin produktutveckling. De deltagande företagen har bland annat fått stöd av erfarna industridesigners att utföra livcykelanalyser.
 
Utöver miljömopeden finns nu också miljöanpassade diskborstar, konferenstelefoner, gasbehållare, möbler, luftrenare och kaffebryggare.

Marie Granmar

Mer om: Industridesign

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer