Industri

Egna stamceller räddar insulinproduktion

Foto: TT

Stamceller tagna från personer som nyss insjuknat i diabetes typ 1 hejdar nedbrytningen av de insulinproducerande cellerna. Det konstaterar forskare vid Uppsala universitet i en ny studie.

Publicerad

Det livsviktiga hormonet insulin produceras i öar av celler som ligger insprängda i bukspottkörteln. Om kroppen immunförsvar löper amok och förstör dem drabbas vi av diabetes typ 1. Diagnosen ställs först när så många celler dukat under att blodsockret inte längre går att kontrollera. Men en del betaceller fortsätter att leva under ytterligare en tid. För att rädda dem har Per-Ola Carlsson, diabetesläkare vid Akademiska sjukhuset och professor i medicinsk cellbiologi vid Uppsala universitet, tagit hjälp av stamceller utvunna ur patientens benmärg. Och lyckats rädda de betaceller som fortfarande producerar insulin.

- Patienterna som behandlats med stamceller hade en bevarad, eller till och med en ökad egen insulinproduktion. Kontrollgruppen hade den förväntade nedgången i insulinproduktion. Dessutom hade behandlingen inte några biverkningar, konstaterar Per-Ola Carlsson.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här