Efter Huawei-beskedet: Ericsson tappar i Kina

2021-07-21 11:51  

Ericssons farhågor om att försäljningen i Kina ska falla - efter att svenska myndigheter stoppat Huawei som 5g-leverantör - ser ut att besannas.

PTS och svenska myndigheter slog efter flera överklaganden fast att svenska operatörer inte får använda utrustning från kinesiska leverantörerna ZTE och Huawei när de bygger sina 5g-nät.

Läs mer: Domstolen: Inte fel av PTS att neka Huawei

Ericsson svarade direkt att beslutet kan få negativa konsekvenser för Ericssons verksamhet i Kina. Och nu tycks farhågorna ha besannats.

Ericsson uppger nu att företaget tilldelats en mindre andel av affärerna med China Mobile jämfört med ett år sedan. Den svenska telekomjättens marknadsandel av utvecklingen av China Mobiles 5g-nät beräknas falla till 2 procent från 11 procent. Ericsson skriver i ett meddelande att baserat på budreglerna tror företaget att eventuellt tilldelade affärer med China Unicom och China Telekom landar på samma nivå som tilldelningen hos China Mobile. Det vill säga cirka 2 procent.

Risk för lägre marknadsandelar

Ericsson skriver vidare att risken för lägre marknadsandelar följer av Post- och telestyrelsens beslut att exkludera kinesiska leverantörers produkter från 5g-auktionen i Sverige.

Läs mer: “Kina måste minska sitt teknikberoende till omvärlden”

– Vi har en konkurrenskraftig portfölj och den portföljen gör att vi kan vinna på andra marknader. Exakt hur loppet utvecklas i Kina och tidpunkten för allt detta är hypotetiskt i detta skede, sade Fredrik Jejdling, chef för Ericsson nätdivision, nyligen i en intervju med Mobile World live.

Per Danielson

Mer om: Ericsson Huawei

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer