Ebolapanik efter havererande skyddsdräkt

2015-01-12 10:19  
Under vården av den misstänk ebolasmittade sjuksköterskan upphörde friskluftstillförseln i skyddsdräkten. Foto: TT

Luften tog slut i skyddsdräkten under vården av den misstänkt ebolasmittade kvinnan vid universitetssjukhuset i Linköping. ”Men det var inget fel på dräkten”, säger smittskyddsläkaren Britt Åkerlind till Ny Teknik.

Universitetssjukhuset i Linköping är det enda sjukhus i Sverige som har rätt att intensivvårda ebolapatienter. Misstänkt ebolasmittade patienter vid andra svenska sjukhus ska alltid transporteras vidare till Linköping. Här finns också den mest avancerade skyddsutrustningen.

Den svenska sjuksköterska, som vårdat ebolasmittade patienter i Sierra Leone och som haft misstänkta ebolasymptom, flyttades från Lund till högriskenheten i Linköping förra veckan.

Vårdpersonalen i Linköping var införda de gula högriskdräkterna med en batteridriven fläkt som pumpar in friskluft i dräkten.

Men batteriet i en av dräkterna tog plötsligt slut och friskluftstillförseln i skyddsdräkten upphörde.

- Det hände lyckligtvis inte i det rum som patienten befanns sig i. Högriskenheten har tre rum och den i vårdlaget som fick slut på luft befann sig i ett av de andra rummen och tog sig ut till avklädningsdelen. Det gick faktiskt lugnt till, säger Britt Åkerlind.

Batteriet till fläkten håller i åtta timmar och man ska lätt kunna byta batterier direkt inne i salen. Ingen ska behöva slita av sig huvan för att få luft.

- Hade det hänt inne i patientrummet hade det ändå inte varit risk för smitta eftersom barriären aldrig bröts och ebolavirus inte smittar genom luften. Det var inte tal om att slita av sig skyddshuvan utan allt hanterades efter instruktionsboken, säger Britt Åkerlind.

Men nu kommer man att gå igenom rutinerna för hur skyddsdräkten fungerar. Dessutom finns instruktioner om hur vårdpersonalen ska klä sig.

I dag kan man konstatera att patienten inte är smittad av Ebola. Provsvaren, som kom i fredags, visade inga spår av ebolavirus hos patienten.

Patienten ligger fortfarande kvar för observation, men man vet i dag att det inte rör sig om ebola.

 

Lars Anders Karlberg

Mer om: Ebola

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer