Ebola-epidemin är över

2016-01-14 16:02  
Det nya vaccinet rVSV-EBOV mot Ebola ger osmittade ett hundraprocentigt skydd redan efter tio dagar, visar kliniska försök. Foto: Yann Libessart

Efter drygt två år är ebola-epidemin i Västafrika nu över. Risken är dock stor att viruset kommer tillbaka, varnar WHO.

Även Liberia är nu fritt från ebola, konstaterade WHO på torsdagen. Detta sedan det gått 42 dagar sedan det senast kända fallet, som inträffade i landet.

Ett land anses nämligen vara fritt från ebola först när två inkubationstider om vardera 21 dygn passerat utan att några nya fall konstaterats.

Sierra Leone friskförklarades den 7 november och Guinea den 29 december.

– Det här är första gången sedan utbrottet började som smittkedjorna är stoppade i Liberia, Guinea och Sierra Leone samtidigt, sade Rick Brennan, chef för WHO:s Emergency Risk Management and Humanitarian Response, vid en presskonferens.

WHO varnar samtidigt för att smittan kan komma tillbaka. Exempelvis har det visat sig att viruset kan finnas kvar i sädesvätskan i upp till tolv månader hos vissa män som överlevt sjukdomen, varför risken för nya fall anses vara stor.

– Faran är långt ifrån över. Under de här månaderna har vi lärt oss mycket om det här viruset, bland annat att det kan finnas kvar i sädesvätskan hos friska människor som i sällsynta fall kan föra smittan till andra, sade Rick Brennan.

Enligt honom kommer de närmaste månaderna bli en period då både vaksamheten och beredskapen måste vara hög för att upptäcka och ta hand om eventuellt nya fall.

Epidemin började i december 2013 efter att en tvåårig pojke insjuknade i feber och diarréer i byn Guéckédou i sydöstra Guinea, nära gränsen till Liberia. Pojken dog den 6 december och redan en vecka senare dog pojkens mamma, hans treåriga syster samt hans mormor.

I samband med begravningen av mormodern smittades ytterligare minst två personer som förde med sig viruset till sin by där ytterligare dödsfall inträffade.

I dag, drygt två år senare, har sammanlagt 11 315 människor dött, framför allt i Liberia, Guinea och Sierra Leone.

Men egentligen är antalet offer betydligt fler, eftersom smittan helt slog sönder den sjukvård som fanns före epidemin, tror Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Han sade nyligen till TT att antagligen har fler människor dött av malaria eller i samband med förlossningar på grund av den havererade sjukvården än vad som dog av själva ebolaviruset.

Mer om: Ebola

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer