Dollarregn över diabetesforskningen i Uppsala

2008-09-12 09:26  

Bygg ett transplantationscentrum i världsklass, vi bidrar med 50 miljoner kronor. Uppdraget kommer från en amerikansk diabetesfond och går till forskare i Uppsala. Målet är ett konstgjort organ som tillverkar insulin.

Ny utrustning som ger högre skärpa hos bilder från magnetkameran och fler cellbiologiska studier. Det står högst upp på ”att köpa” – listan för de forskare i Uppsala som fått 50 miljoner kronor för att bilda ett av tre transplantationscentrum i världen för diabetes.

Målet är att skapa ett konstgjort organ som tillverkar insulin, och på sikt ge svårt sjuka diabetiker möjligheten att slippa sprutor (NyT 2007:50).

Genom bildanalysen ska projektledaren Olle Korsgren och hans kollegor övervaka hur celler som producerar insulin- de så kallade langerhanska öar- finner sig till rätta när de placeras bland muskler i underarmen. Det är en miljö som skiljer sig ordentligt från den i bukspottskörteln där de normalt finns (NyT 2007:50) och som heller inte liknar den blodrika miljön i levern dit de brukar transplanteras.

Förhoppningen är att celler från organdonatorer ska räcka till att hjälpa fler diabetiker än vad de gör idag.

- Att sätta celler i en miljö där det inte finns något blod är en utmaning. Vi arbetar med bland annat stamceller för att hjälpa implantatet att utvecklar kärl så att cellerna i dem får syre och näringsämnen, säger Bo Nilsson, professor i klinisk immunologi vid Uppsala universitet.

Andra knep är skydda implantatet med en hinna av heparin och att bygga ett stödskelett av en polymer.

Tekniken har varit framgångsrik när det gäller att behandla patienter med livshotande inflammation i bukspottskörteln. Där har forskarna opererat ut bukspottskörteln och tagit tillvara de insulinproducerande langerhanska öarna. Efter rening har de sedan injicerats i patientens underarm där de börjat producera insulin. Försök med donerade celler har precis utförts, men de är inte utvärderade ännu.

Bakom satsningen står amerikanska Juvenile Diabetes Research Foundation. Organisationen satsar stora summor pengar på forskning om diabetes typ 1, den form av diabetes som oftast drabbar barn och som innebär att kroppens förmåga att bilda insulin minskar eller till och med upphör.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer