Industri

Dödlig jätteexplosion i tyskt kemiområde

Ett svart moln stiger från anläggningen i tyska Leverkusen. Foto: Oliver Berg/AP/TT

Två arbetare har hittats döda men fem saknas fortfarande efter en gigantisk explosion på industriområdet Chempark i tyska Leverkusen. Myndigheterna larmade om "extrem fara" i närområdet, men kunde senare upphäva varningen.

Publicerad

Uppdaterad

Fler än 30 företag har anläggningar på platsen, bland annat Covestro, Bayer, Lanxess och Arlanxeo.

Explosionen inträffade klockan 9.40 på tisdagsförmiddagen. En omkommen arbetare hittades tidigt på olycksplatsen och senare kunde Currenta, som sköter området, meddela att ytterligare ett dödsoffer påträffats av räddningsarbetare. Minst 31 personer har skadats och fortfarande saknas fem arbetare.

Sökandet efter försvunna fortsätter i snabbt takt. Tyvärr minskar hoppet om att hitta dem levande, säger chefen för Chempark Lars Friedrich, enligt AFP.

Orsaken till explosionen, som hördes flera kilometer bort, är fortfarande oklar.

Svart rök från sopanläggning

Leverkusen ligger i en tätbebyggd storstadsregion runt Köln. Bolaget Currenta uppger att explosionen inte inträffade i själva industriområdet, utan i en separat del av området där avfall deponeras eller förbränns. En brand utbröt, men den kunde efter några timmar släckas.

Svart rök steg under förmiddagen från platsen. Invånare i närheten varnades och uppmanades att stanna inomhus och hålla fönster och dörrar stängda. På eftermiddagen drogs varningen tillbaka utom i stadsdelen Bürrig i Leverkusen, rapporterar mediebolaget WDR.

Brandkåren i närliggande Köln skriver på Twitter att mätningar i storstaden inte visar på några förhöjda giftvärden i luften.

Håll er hemma, vädjade dock fortsatt brandkårstalesmannen Hermann Greven vid eftermiddagens presskonferens.

Oklart vad som fanns i röken

Experter försöker att fastställa vilka kemiska komponenter som röken består av, uppgav Chemparks chef Lars Friedrich för journalister. Han vägrade att spekulera i om röken kunde vara giftig, men kunde inte utesluta det.

Bolaget Currenta såldes 2019 av kemijätten Bayer och Lanxess till infrastrukturföretaget Macquarie, en affär värderad till 3,5 miljarder euro, skriver Reuters.