Åtta av tio personer i västvärlden drabbas någon gång i livet av svåra ryggsmärtor. Orsaken är ofta att höljet runt de stötdämpande skivorna mellan våra ryggkotor spricker och då gör det rejält ont. Fenomenet kallas diskdegeneration och kan börja redan i 20-årsåldern.
Fram till idag har steloperation varit den vanligaste behandlingen. Det kan det bli ändring på sedan Svante Berg, ortopedkirurg vid Stockholm Spine Center, under flera år följt två patientgrupper, vardera med 76 patienter, som opererats med de olika metoderna. I nästa vecka disputerar han på sina rön vid Linköpings universitet.
-De som fått diskprotes började arbeta i genomsnitt två månader tidigare än de som stelopererats, säger Svante Berg. Dessutom är sjukhuskostnaderna för dem lägre.
Han konstaterar också att dubbels så många av de som fått ryggprotes blir helt fria från smärta, jämfört med de som stelopererats.
Diskprotesen är uppbyggd som en sandwitch. De yttre delarna tillverkas i en krom-kobolt-legering, som har hög hållfasthet och låg friktion. Mellan delarna ligger en rund skiva i polyetylen, som är ett vanligt material i ortopediska sammanhang. De yttre delarna ligger an mot kotorna. För att de ska växa fast ordentligt har ytan belagts med små kulor av titan.
-Vid operationen tar vi bort den trasiga disken och ersätter den med protesen, säger Svante Berg.
Varje år stelopereras 3000 personer i Sverige. En av de vanligaste orsakerna är smärtande åldersförändringar i diskarna, och som namnet till trots kan drabba både gammal och ung.
(Uppdaterad korrigerad version)
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.