Diet på burkmat gav hög bisfenol-halt

2012-06-04 10:48  
Epoxiplasten i konservburkar misstänks läcka bisfenol A till maten. Foto: Colourbox

Fyra reportrar på Svenska Dagbladet har ätit konserverad mat under två dagar. Halterna av bisfenol A i deras urin ökade med flera tusen procent.

Efter burkmatsdieten ökade halterna av bisfenol A i urinen för samtliga fyra reportrar. Som mest ökade halten med 4 600 procent, som minst med 2 800 procent.

-Det här visar att konserver är en mycket viktig källa till bisfenol A, säger Bo Jönsson, professor vid Lunds universitet, till Svenska Dagbladet.

Enligt tidigare stickprov har människor i Sverige normalt runt tre nanogram bisfenol A per milliliter i urinen. En av reportrarna hade 86 nanogram efter burkmatsdieten.

Bisfenol A är ett hormonstörande ämne som i Sverige nyligen förbjöds i förpackningar riktade till barn. Men några åtgärder mot konservburkar riktade till vuxna har inte vidtagits.

Svenska Dagbladet genomförde sitt experiment på grund av misstanken att epoxiplasten i konservburkar läcker bisfenol A till maten.

Reportrarnas diet bestod till exempel av burkravioli, glass på kondenserad mjölk, burköl och mikrat kaffe i plastmugg. Exakt vilken mat som har bidragit till bisfenolökningen vet man inte.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt