Deras gentest ska ge dig ett bättre liv

2008-02-12 23:00  

Ett nystartat svenskt företag ska erbjuda gentest till allmänheten. Med start i slutet av mars ska man för ett par tusenlappar kunna kartlägga sina hälsorisker på DNA-Guides hemsida.

Bakom företaget står entreprenören Patrik Gransäter, som bland annat är en av grundarna till finansbolaget Hagströmer och Qviberg. Han har länge burit på idén om att erbjuda genetisk information till allmänheten.

- Människor som vet mer om sin arvsmassa kan få en bättre livskvalitet, säger han.

Ny Teknik skrev i förra numret om den nya typen av gentest, där privatpersoner kan kartlägga risken för vanliga sjukdomar som cancer och diabetes. Hittills har två företag, isländska Decode och amerikanska 23andme lanserat sådana tjänster i Europa.

Testen har mötts av hård kritik från experter, som anser att testen är svårtolkade och egentligen inte säger så mycket om risken att bli sjuk. Det finns också etiska problem.

DNA-Guide kommer att skilja sig från konkurrenterna, menar Patrik Gransäter.

- Vårt fokus är inte på sjukdomarna, utan på hur man ska leva sitt liv så bra som möjligt. Jag kallar det en sofistikerad och individbaserad hälsosajt.

Genom personliga nyhetsbrev ska kunderna få råd om hur de kan förbättra sin hälsa. Råden bygger på geninformation i kombination med uppgifter om vikt, kost, rökning och andra omvärldsfaktorer.

Patrik Gransäter säger att han har satsat "ett par miljoner" i projektet. På några års sikt tror han att DNA-Guide har 100 000 betalande kunder.

- Framförallt yngre människor är extremt vetgiriga, och vill själva ta reda på sina möjligheter och brister.

DNA-Guide

* Bolaget är under bildande. Lansering sker i slutet av mars. Ett 20-tal sjukdomar ska ingå i testet.

* Grundpriset är cirka 2 500 kronor. Då ingår också en kartläggning av genetiskt ursprung och två uppdateringar om året.

* Den som vill ha tätare och mer utförlig information får betala extra.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer