De kapar ledtider i vårdens fabriker

2011-06-14 23:00  

Vad är likheten mellan en fabrik och ett sjukhus? Båda kan öka flödet med leveranser just-in-time. En svensk, självnavigerande patientvagn kapar köerna till sjukvårdens dyra high tech-utrustning.

<p>En strålbehandling tar bara några minuter. Men först måste patienten kravla sig upp på den smala britsen och lägga sig i exakt rätt position så att strålarna träffar målet. Under tiden är behandlingsrummet blockerat och den dyra utrustningen står outnyttjad. </p> <p>Uppsalabolaget Oncolog Medical vill lösa problemet med en självnavigerande vagn, som levererar patienter som är redo för behandling. </p> <p>Konceptet för tankarna till industrin, där komponenter levereras till monteringen i ett jämnt flöde, just-in-time, för att öka produktiviteten.</p> <p>- Jag vill inte jämföra cancersjuka patienter med gods i fabriker, men visst använder vi samma industriella tänk, säger vd Göran Beijer. </p> <p>Företaget har flera installationer i Tyskland och beställningar från Ryssland och Tjeckien. </p> <p>Den första svenska användaren är Norrlands universitetssjukhus, som tar emot cancersjuka från hela norra Sverige. </p> <p>- Vi börjar slå i taket för hur många patienter vi kan ta emot och vill öka flödet utan att behöva stressa patienterna. Samtidigt blir det lättare att positionera patienterna, och personalen slipper tunga lyft, säger Michael Arevärn, avdelningschef på strålbehandlingen. </p> <p>Tekniken ska öka flödet till en av klinikens linjäracceleratorer. </p> <p>Alla förberedelser sker i separata rum där patienten ställer sig på ett fotstöd och försiktigt tippas bakåt till liggande ställning. </p> <p>Patienten positioneras till rätt läge inför behandlingen. Sedan dockar en motordriven vagn fast i britsen och kör till behandlingsrummet. </p> <p>Vagnen hittar rätt med hjälp av kameror som följer en tejpad slinga i golvet. Någon fartvind är det inte tal om, maxhastigheten är två kilometer i timmen. </p> <p>Väl framme i behandlingsrummet navigerar vagnen med ultraljudssensorer för att docka vid linjäracceleratorn. </p> <p>Efter behandlingen kör vagnen ut patienten, och rummet blir ledigt för näste man. </p> <p>Tekniken kan även docka vid andra avancerade utrustningar som cyklotroner för protonterapi eller för avbildningar i magnetkamera (MR), datortomograf (CT) eller positronemissionstomograf (PET).</p>

Oncolog Medical

Ort: Uppsala.
Grundades: 2002, sedan 2007 är inrikningen patientlogistik.
Ägare: SLS Invest, Linkmed, grundare.
Riskkapital: 65 miljoner kronor sedan 2007.
Omsättning 2010: cirka 6 miljoner kronor.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer