Industri

De har sytt ihop sin sista maskin

Då och nu. Symaskiner har tillverkats i Husqvarna under tre sekel, men nu är det slut. Den ursprungliga vapentillverklingen fick ge plats för symaskiner 1872.
Husqvarnas symaskin Zigzag. Foto: Husqvarna

För en vecka sedan monterades den sista symaskinen i Husqvarnas svenska fabrik. I dag säljs hela produktionsutrustningen ut på auktion. Det är slutet för en mer än sekellång tillverkning.

Publicerad

Tisdag 18 maj 2010 monterades den allra sista maskinen, en Husqvarna Viking Designer Ruby, en ännu inte lanserad modell, i Huskvarna.

Husqvarna symaskiner ingår i koncernen VSM, som i sin tur ägs av företaget SVP Worldwide. I januari i år kom beskedet att tillverkningen i Huskvarna skulle föras över till företagets enhet i Shanghai. Kvar i Sverige blir utveckling och marknadsföring.

I dag går det mesta av fabriksutrustningen på auktion.

- Vi säljer i stort sett allt. Enda undantaget är prototypverkstaden, där behåller vi väl en 80 procent, säger Ola Svensson, vd för VSM i Sverige.

I katalogen från auktionsfirman Hilco Industrial finns formsprutningsmaskiner, plockrobotar, verktygsmaskiner för fräsning, slipning och borrning, pressar och åtminstone en bandsåg. Till det kommer handverktyg samt ett hundratal kontorsbord liksom datorer, emballageutrustning och så vidare.

Utflyttningen innebär att omkring 150 av 175 jobb försvinner. Ännu är det dock inte helt tvärstopp i fabriken.

- Vi fortsätter en månad till med att göra komponenter och reservdelar, säger Ola Svensson.

138 år sedan tillverkningen satte i gång

Husqvarna har gått igenom en rad omvandlingar sedan flera decennier tillbaka. Varumärket finns på produkter från flera olika företag.

Till det som skiftats ut eller lagts ned genom åren hör både vapentillverkningen, cyklar och motorcyklar, liksom nu symaskinerna.

1872 skruvades den första symaskinen ihop hos Husqvarna vapenfabrik. Sedan dess har mycket tråd rullat genom spolarna.

Symaskinerna har gått från helt mekaniska, tramp- eller vevdrivna konstruktioner till datorstyrda högteknikapparater.

När vapenfabriken, med anor från 1600-talet, en gång började göra symaskiner, var det en parallell till liknande utveckling på flera andra håll i världen.

Under 1800-talet utvecklades teknik för seriemässig produktion av militära handeldvapen, med Springfield Armory i Massachusetts som föregångare.

Produktionen byggde på standardiserade, utbytbara komponenter, som kunde monteras utan tidsödande justeringar.

Samma krav på standardisering och precision blev en förutsättning för symaskinsindustrin.