Dansk doktor sätter på e-plåster

2008-09-15 10:10  

Ett danskt plåster fyllt med nanosensorer ska övervaka allt från blodtryck på patienter till hjärtrytm hos rökdykare. Nu startar tester på de första patienterna.

Nästa måndag ska tio hjärtpatienter på Hjerteklinikken i Fredrikshamn få en helt ny typ av plåster fastsatt på axeln. Det rör sig om ett elektroniskt plåster med sensorer som övervakar användaren. Inbyggda sändare slår larm via en mobiltelefon om något avviker från det normala. Det rapporterar den danska tidningen Ingeniøren.

Plåstret utvecklas i ett samarbete mellan åtta parter bland annat Aalborg Universitet, SOS International och företaget Coloplast. I framtiden hoppas forskarna att nanosensorer i plåstret ska kunna övervaka allt möjligt. Hjärtrytm, blodtryck, temperatur och syreupptag är bara några exempel. De tänker sig även andra användargrupper än patienter. Rökdykare och idrottare till exempel.

De första testerna som nu startar på Hjerteklinikken går dock enbart ut på att låta plåstret sända förprogrammerad data till sjukhuset i Fredrikshamn. Patienterna är inte inlagda på sjukhuset och ska leva precis som vanligt. På så vis ska ma få reda på om plåstret står pall för badhusbesök, trädgårdsarbete och annat som försökspersonerna tar sig för.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer