Chip-labb avslöjar hiv på nolltid

2011-08-01 13:45  
En droppe blod och 15 minuter. Den lilla mikroflödeskretsen ger snabbt få svar på om en person drabbats av HIV och/eller syfilis. Foto: Nature

Snabb, billig och säker analys av hiv och syfilis. Amerikanska forskare har utvecklat ett mikrolabb som kan hjälpa fattiga länder att bekämpa infektionssjukdomar. Men svenska forskare ligger hack i häl med ett ännu känsligare instrument.

Under de senaste tio åren har ett antal sofistikerade mikrolabb tagits fram. Här analyseras vätskor i kretsar, mindre än ett kreditkort. Men fram till nu har de varit dyra att framställa. Det kan det bli ändring på sedan forskare vid amerikanska University of Columbia, New York, har lyckats utveckla billigare metoder att tillverka kretsarna på. Resultatet har blivit ett ”lab –on-a–chip” som på mindre än 15 minuter ger svar på om en person är smittad av hiv, syfilis, eller till och med har bägge sjukdomarna. I så fall kan antibiotika och bromsmediciner sättas in.

Utrustningen är i första hand tänkt att användas för att testa gravida kvinnor, som riskerar att föra över sjukdomarna till fostret.

Forskarna har testat instrumentet på ett hundratal patienter i Rwanda, som är hårt drabbat av hiv, och jämfört det med resultatet från de dyrare standardmetoder som används vid dagens stora laboratorier. Dit hör ELISA-metoden.  Studierna visar att tillförlitligheten är lika hög för den nya och billigare metoden.

Enligt forskaren Sameul Sia vid Columbia university är instrumentet lika lätt att använda som en mobil, och kommer också att kosta ungefär som en sådan. Tillverkningskostnaden för varje analyschip ligger idag runt 6 kronor.

Men även svenska forskare ligger långt framme när det gäller snabba och billigare analysmetoder. Martin Hedström och hans kollegor vid Lunds universitet har utvecklat en ny superkänslig mätteknik för bland annat hiv-virus. Metoden är 500 till 1000 gånger känsligare än dagens analystekniker – inklusive den som nu presenteras av forskarna vid University of Columbia.

- Vår metod mäter förekomsten av ett protein, en virusmarkör, som frisläpps från Hiv-virusets yta, säger Martin Hedström.  Det går att hitta efter någon vecka eller två hos en smittad person.

- Andra metoder mäter mängden antikroppar, och de tar längre tid att utveckla. Här handlar det om månader.

Lundaforskarnas mätteknik har uppmärksammats av FDA, den amerikanska mat-och läkemedelsmyndigheten.  I höst ska de tillsammans testa den svenska metoden.

I nuläget finns en demonstrator, stor som en skokartong, men en prototyp är på gång.

- Inom ett år räknar vi med att ett instrument ska kunna finnas på marknaden. Vi ligger långt framme med designen, som är det som ska till nu.

Första målet är en fristående utrustning som ska användas för analys av olika virus och gifter på sjukhus och vårdcentraler. Enligt Martin Hedström arbetar de även på att fältanpassa instrumentet.

- Vi ser att instrumentet har potential för att användas som ett mindre, billigare och lättanvänt instrument ibland annat i Afrika.

Mikrolabbet och testresultaten från University of Columbia presenteras i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Nature Medicine.

Läs mer:

Läs mer: Känsligt instrument spårar hiv-smitta

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Forskning FoU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer