Industri

Chip-labb avslöjar hiv på nolltid

En droppe blod och 15 minuter. Den lilla mikroflödeskretsen ger snabbt få svar på om en person drabbats av HIV och/eller syfilis. Foto: Nature

Snabb, billig och säker analys av hiv och syfilis. Amerikanska forskare har utvecklat ett mikrolabb som kan hjälpa fattiga länder att bekämpa infektionssjukdomar. Men svenska forskare ligger hack i häl med ett ännu känsligare instrument.

Publicerad

Under de senaste tio åren har ett antal sofistikerade mikrolabb tagits fram. Här analyseras vätskor i kretsar, mindre än ett kreditkort. Men fram till nu har de varit dyra att framställa. Det kan det bli ändring på sedan forskare vid amerikanska University of Columbia, New York, har lyckats utveckla billigare metoder att tillverka kretsarna på. Resultatet har blivit ett ”lab –on-a–chip” som på mindre än 15 minuter ger svar på om en person är smittad av hiv, syfilis, eller till och med har bägge sjukdomarna. I så fall kan antibiotika och bromsmediciner sättas in.

Utrustningen är i första hand tänkt att användas för att testa gravida kvinnor, som riskerar att föra över sjukdomarna till fostret.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här