Cancervården lär av Google Maps

2013-10-01 06:00  

Härma Google Maps och gör cancervården snabbare och effektivare. Ett stort samarbetsprojekt i Linköping flyttar analyser av tumörer från mikroskopet till datorn.

Hur allvarlig är cancern? Vilken typ av behandling bör sättas in? För att få svar krävs noggranna analyser av vävnadsprover från tumören. I dag görs granskningen i mikroskop av patologer, en typ av läkare som det råder stor brist på i Sverige.

– Svarstiderna är ett jätteproblem i cancervården. Det kan röra sig om två–tre veckor eller längre, säger Sten Thorstenson, överläkare i patologi på Universitetssjukhuset i Linköping.

Han är pionjär inom digital patologi, en teknik för att analysera vävnadsprover i datorn. Nu deltar han i ett projekt som leds av Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering, CMIV. Målet är att korta väntetiderna samtidigt som diagnoserna blir säkrare.

På Universitetssjukhuset i Linköping stoppas alla vävnadsprover numera in i avancerade skannrar i miljonklassen. Att hantera de stora datamängderna är en svår teknisk utmaning. På ett år blir det 160 000 bilder på 0,4 gigabyte vardera i genomsnitt.

En bild kan som mest ha upp till 90 000 gånger 190 000 pixlar, och patologerna ska kunna sitta på distans och zooma in intressanta detaljer. Det kräver kraftfulla algoritmer för att komprimera och strömma data.

– Principen är densamma som när man zoomar i Google Maps, och vi tittar mycket på deras teknik, säger Fredrik Häll, som är projektledare för programvaruutvecklingen och anställd på medicinteknikföretaget Sectra.

All information ska dessutom lagras i decennier. Även här drar projektet lärdom av Google samt Facebook, två experter på att lagra gigantiska datamängder.

Digitaliseringen sparar tid på flera sätt. I dag måste preparatglas med vävnadsprov hämtas och lämnas i arkiv. Att överföra bilder elektroniskt går betydligt fortare. Olika rutinuppgifter kan dessutom göras med hjälp av bildbehandling. Att räkna cellkärnor, beräkna procentandelar av olika celltyper och mäta tumörers storlek till exempel.

– Patologerna kan i stället ägna tiden åt det som ingen annan kan göra, att analysera och ställa diagnos, säger projektledaren Claes Lundström, som även är forskningschef för Sectras medicinska system.

Kommer datorn att ställa diagnoser på egen hand i framtiden?

– Nej, att helt ta över patologens roll finns inte på kartan. Många delanalyser kommer datorn att kunna göra, men helhetsbedömningen är komplex, och erfarenhet är effektivare än maskinkraft.

Samarbete för snabba diagnoser

  • Projektdeltagare: CMIV, Sectra, nio landsting och Swerea IVF.
  • Budget: 20 miljoner kronor, varav nio miljoner från statliga Vinnova.
  • Tidsperiod: Hösten 2012 till augusti 2014.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL