Bybor tvingas flytta för åtta års gruvdrift

2019-04-04 09:20  
Aitik Boliden. Foto: Pixabay

Byn Liikavaara i Gällivare töms och byborna måste flytta när Aitik Boliden ska bryta kopparmalm i byn, rapporterar SVT Norrbotten.

Malmen ska brytas i ett dagbrott, och hela byn töms och rivs. Även E10 påverkas, och vägen måste dras om.

Men den nya gruvan som öppnas 2023 kommer bara att finnas under åtta år. Den ska komplettera Bolidens gruva i Aitik. Fast det blir inte några nya arbetstillfällen i Norrbotten.

– Det känns jättekonstigt och jag förstår inte hur man kan och får öppna en gruva som förstör så mycket, säger Pentti Tyrväinen, som till hösten får en ersättningsbostad i Koskullskulle, till SVT.

Läs mer: Boliden elektrifierar gruvtruckar – med kontaktledningar

Enligt Boliden Aitik är förklaringen till den korta livslängden att det handlar om att förbättra Aitikgruvans lönsamhet och konkurrenskraft.

– Jag förstår att de tycker att det är jobbigt, men då är det återigen det gamla vanliga, motstående intressen, individens och samhällets, säger Hans Jönsson områdeschef Boliden Aitik.

Mer om: Gruvdrift Boliden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer