Buntband stoppar blödning

2011-02-15 14:53  
Skiss på Liga Tie

Det ser ut som ett vanligt buntband, men är ett kirurgiskt verktyg som bygger på samma princip.

Istället för att använda båda händerna till att fästa tråd i en omständlig knut ska kirurger kunna använda LigaTie för att enkelt stoppa blödningar under operation. Idén föddes när veterinären Odd Höglund skulle samla sina strömsladdar hemma med ett buntband. Det slog honom att samma sak borde kunna göras för att snöra av blodkärl.

Öglan dras åt till önskad storlek och går sedan i lås. Själva förslutningen sker genom en blixtlåsmekanism, vilket ska ge ett fast grepp kring vävnaden. Eftersom LigaTie är tillverkad av resorberbara polymerer så absorberas bandet av kroppen efter ett halvt till två års tid, beroende på vilken polymerblandning som används.

Behållningen med LigaTie jämfört med kirurgtråd är enligt Odd Höglund att det är lättare att manövrera. Man drar samman öglan med en hand och kan då använda den andra handen för att hålla bandet på plats, istället för att försöka hålla fast en knut samtidigt som man knyter den.

Produkten kommer i ett första skede att användas av veterinärer. Det finns planer på att genomföra de kliniska tester som krävs för att den också ska godkännas för operation av människor.

Sara Engström

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer