Boom för svensk gruvdrift

2010-05-18 23:00  

Snart öppnas den första nya LKAB-gruvan på 50 år. Två till planeras före 2015. Samtidigt har andra företag sökt tillståndsprövning för ytterligare sex gruvor. - Det är rekord, säger Jan-Olof Hedström, chef för tillståndsmyndigheten Bergsstaten.

I slutet av maj skjuter LKAB primärsalvan i dagbrottet i Gruvberget, som är jättens första nya gruva på 50 år. I förra veckan fick bolaget klartecken från Miljödomstolen.

-Vi har börjat med skogsavverkning på platsen, och räknar med att rätt snart kunna vara i gång med brytning i fulltempo, säger Per-Erik Lindvall, direktör för teknik- och affärsutveckling på LKAB.

Fulltempo betyder en årstakt på två miljoner ton malm. Gruvberget är bara en av tre nya gruvor som LKAB vill öppna för att öka produktionen från dagens maxnivå på 28 miljoner ton förädlad järnmalm till 37-40 miljoner ton per år 2015. De två andra gruvorna - Leveäniemi och Mertainen - ligger också i Svappavaara, i Kiruna kommun.

Därutöver finns två fyndigheter i och Lappmalmen, som LKAB ska börja provborra i sommar.

- Det kanske inte blir någonting alls. Men om allt går vägen, kan vi vara i gång med brytning på två ställen om lite mer än fem år, säger Per-Erik Lindvall.

LKAB planerar alltså för fem nya gruvor inom en period på fem-tio år. Förklaringen är stålboomen i Kina. På tio år har Kina ökat sin import av järnmalm från drygt 70 miljoner ton till över 600 miljoner ton, vilket är mer än dubbelt så mycket som resten av världen.

Inte bara LKAB planerar nya gruvor. Just nu tillståndsprövas sex andra gruvor av myndigheten Bergsstaten.

- Det är rekord, och beror på de ökade metallpriserna och att Sverige tillåter prospektering för utländska företag, säger Jan-Olof Hedström, chef för Bergstaten.

De sex tillståndsprövningarna gäller gruvor för koppar, järn och zink, men också för vanadin och nickel.

- Gruvor för nickel och vanadin är nytt för Sverige, och det är förstås de ökade metallpriserna som är förklaringen, säger Jan-Olof Hedström.

Mer om: LKAB Gruvberget

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer