Biotage säljer ut Pyrosequencing

2008-10-02 13:07  

Uppsalaföretaget Biotage ska helt sluta med sin satsning på den svenskutvecklade tekniken för dna-analys, pyrosequencing. All kvarvarande verksamhet inom området säljs till ett holländskt företag.

Det är nederländska Quiagen som köper Biotages divison Biosystems. Holländarna betalar 53 miljoner dollar, runt 370 miljoner kronor för verksamheten, som utvecklar med pyrosequencingtekniken. Dessutom får man ytterligare ersättning om vissa försäljningsmål uppfylls.

– Vi fick ett väldigt bra pris och dessutom försvinner inte några jobb. Quiagen hyr in sig i våra lokaler och driver verksamheten vidare härifrån, berättar Biotages vd Torben Jörgensen.

Enligt Biotage kan pengarna från affären bland annat komma att användas för att gå in i nya områden.

– Det finns en hel serie möjliga områden där man kan snabba upp processer med vår mikrovågsteknik, säegr Torben Jörgensen.

Pyrosequencing är en teknik att kartlägga korta gensekvenser som utvecklats av Pål Nyrén vid KTH. I Uppsala startades 1997 företaget Pyrosequencing AB för att kommersialisera tekniken. Den sågs som en banbrytande, snabb metod för att kartlägga dna, både för ren forskning och för diagnostik och bolaget fick sin första instrumentorder redan 1999.

Men 2003 ändrade bolaget kurs och köpte upp en annat Uppsalaföretag, Personal Chemistry, som specialiserat sig på att snabba upp kemiska reaktioner med mikrovågor. Dessutom köpte man den amerikanska koncernen Biotage och tog över dess namn på samma gång. För ett par år sedan licensierades pyrosequencing-metoden tillämpningar för storskalig dna-analys ut till amerikanska 454 Systems.

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer