Benhårt fäste med ny nanoyta

2011-02-10 08:41  

En ny nanobeläggning gör att implantat växer fast bättre i ben. Nu startar de första testerna på människor.

Göteborgsföretaget Promimic har utvecklat en ytbeläggning som härmar människans egen benvävnad. Den består av samma mineralförening, hydroxylapatit, och partiklarna har samma storlek, form och struktur som levande benvävnad. Beläggningen är dessutom så tunn – bara 20 nanometer – att den effektivt täcker alla skrymslen av implantatet. 

- Kroppens benceller växer fast snabbare och starkare i implantatet med vår yta, säger vd Ulf Brogren.

För patienten kan det innebära kortare läkningstider. En person som fått nya tandimplantat kan kanske börja äta fast föda efter tre månader i stället för efter ett halvår. Förutom tandimplantat kan tekniken exempelvis användas till ortopediska implantat och ryggimplantat.

Hittills har nanomaterialet testats på djur. Nu startar Tandläkarhögskolan i Malmö kliniska tester på människor.

- Vi hoppas att de första kommersiella implantaten ska finnas på marknaden 2012, säger Ulf Brogren.

Han berättar att företaget har fem tidiga samarbeten med implantattillverkare i USA, Japan och Frankrike. I slutet av januari fick företaget godkänt av den amerikanska myndigheten FDA för att använda nanoytan i tandimplantat.

- En väldigt viktig milstolpe, nästan viktigare än att ha patent, säger Ulf Brogren.

Patent har företaget sedan tidigare. När företaget startade 2004 var grunden en patenterad innovation från forskare på Chalmers.

Promimic tar nu in 10 miljoner kronor i nytt riskkapital för att satsa mer på marknadsföring. Finansiärerna är bland annat Almi Invest som går in som ny ägare samt de tidigare ägarna Karolinska Development och Innovationsbron.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer