Bara en leverantör söker nödlån

2009-02-26 08:44  

Ett enstaka leverantörsföretag har hittills lagt in en officiell ansökan om regeringens undsättningslån.

– Jag är inte dugg förvånad att de inte är flera De här lånen fungerar inte. De är utformade för företag som är i konkurs eller rekonstruktion. Det leverantörsföretagen behöver är tillfälliga kreditförstärkningar nu under likviditetskrisen, säger Svenåke Berglie, vd för Fordonskomponentgruppen, FKG.

Det kan dock bli flera leverantörer som söker lånen. Först den 15 februari blev det klart vilken myndighet som handlägger ansökningarna. Det görs av Riksgälden – som satt upp en minimigräns för årsomsättningen och en för antalet anställda.

Bolag med omsättning under 500 miljoner kronor och färre än 250 anställda behöver inte sig besvär att söka lån. De får nobben direkt och hänvisas till Almi – som fått ett extra anslag på två miljarder.

- Vi vet inte hur många underleverantörer som sökt våra lån. Vi delar in företagen i sådana kategorier. Men generellt sett har våra lokalkontor märkt en kraftig ökning av kreditansökningarna, och en del av den ökningen kommer från underleverantör, säger Almikoncernens kreditchef Carina Nordström.

Företag som har en omsättning under 500 miljoner, och har fler än 250 anställda, kan inte söka hjälp vare sig hos Almi eller Riksgälden. Dessa företag, som hamnar i ett ingenmansland, kan vara många.

Svenåke Berglie:
- Regeringen har helt enkelt inte tänkt till. Jag vet att näringsdepartementet håller med mig på punkten. Man borde ha lagt allt på Almikoncernen, som ett slags utökat uppdrag.

Hans Dahlquist

Mer om: Almi Nödlån

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer