Astra Zeneca storsatsar i Södertälje

2015-05-18 11:44  
Astra Zeneca i Södertälje. Foto: Björn Larsson Ask / SvD / SCANPIX

Astra Zeneca miljardsatsar i Södertälje, och mer kan komma om några år. Regeringen gnuggar händerna i förtjusning. Men ekonomiforskare frågar sig var de riktigt kvalificerade jobben hamnar.

(Texten har uppdaterats)

Astra Zeeca investerar 285 miljoner dollar, motsvarande cirka 2,3 miljarder kronor, i en ny anläggning i Södertälje. Anläggningen ska tillverka biologiska läkemedel, en helt ny nisch för fabriken. Investeringen kommer att skapa 150_250 nya jobb fram till 2019.

Att regeringen stöttar utvecklingen inom life science, tillgång på välutbildad personal och bolagsskatten är skäl till att Astra Zeneca valde Sverige, enligt läkemedelbolagets vd Pascal Soriot.

– Det finns andra ställen med lägre skatt, men den svenska är ändå konkurrenskraftig, säger han.

Investeringen är en första del i vad som kan bli en trestegsraket. Om allt flyter kan den ursprungliga tillverkningen komma att dubblas och ytterligare en anläggning, för tillverkning av antikroppar, byggas. Då handlar det om en totalinvestering på en miljard kronor.

Statsminister Stefan Löfven (S) är märkbart nöjd.

– Det osar framtid om den här satsningen, säger han.

Tillverkning av biologiska läkemedel betyder att Sverige är med i matchen inom den del av Astra Zeneca som väntas växa stort i framtiden. Men ingen återupptagning av forskning i Södertälje står på agendan.

Professor Pontus Braunerhjelm, vd vid Entreprenörskapsforum, tycker inte att det är svårt att förstå att Astra Zeneca valt Södertälje.

– Och det är givetvis bra. Det är viktigt att ha tillverkning, och det genererar andra jobb också. Men frågan är vad de riktigt kvalificerade jobben hamnar, där man skapar högst förädlingsvärde. Håller Sverige på att bli ett tillverkningsland? Är det den här utvecklingen vi kommer att se i framtiden? säger han.

Lars Oxelheim, professor vid Institutet för näringslivsforskning, ställer sig samma fråga.

– I grunden ser detta väldigt positivt ut. Men man frågar sig hur beständiga de här jobben är, säger han.

Pascal Soriot säger att bolagsskatten är en viktig faktor för framtida investeringar. Helst bör den svenska ner mer, enligt Astra Zeneca. Näringsminister Mikael Damberg (S) konstaterar att skatten sänktes för inte så länge sedan.

Lars Oxelheim tror inte att just det blir en avgörande faktor.

– När man talar om kampen om jobben är det svårt att i dag visa att sänkt företagsskatt med en eller två procent skulle ha en avgörande betydelse. Det är andra morötter som väger tyngre. Många länder lockar investerare med olika typer av finansiella stöd, säger han.

Mer om: Astra Zeneca

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer