Asbest hotar under jorden

2011-03-01 23:00  

Gruvboomen kan innebära en risk för asbestexponering. Det visar en glömd rapport. Nu vill Arbetsmiljöverket titta närmare på gruvbolagens mätningar av luften i gruvorna.

<p>I mätningar från 1983 av sju svenska gruvor finns resultat som överskrider dagens gränsvärde för asbest. </p> <p>- Det här ger oss anledning att följa upp hur det ser ut i dag, säger Claes Trägårdh, chef för enheten för kemiska och mikrobiologiska och fysikaliska faktorer på Arbetsmiljöverket.</p> <p>I den svenska berggrunden finns mineral som kan innehålla de dödligt farliga asbestfibrerna. Mätresultaten låg under dåtidens gränsvärde, kanske är det därför rapporten, som tidningen Arbetarskydd har letat fram, inte har uppmärksammats tidigare. </p> <p>Men med dagens betydligt lägre gränsvärde blir utfallet ett annat. Mätningarna är gjorda i sju gruvor. I samtliga finns resultat som överskrider dagens gränsvärde, 0,1 fibrer/ml. </p> <p>17 gruvor är i gång i Sverige. Ungefär lika många väntar på olika slags tillstånd. </p> <p>- Vi får hålla ögonen på de nya aktörerna. Det är inte säkert att alla har det här arbetsmiljötänket, säger Claes Trägårdh.</p> <p>Ingen lag tvingar gruvbolagen att regelbundet skicka in asbestmätningar till Arbetsmiljöverket.</p> <p>- Men vi kan begära in mätningar vid inspektion.</p> <p>Boliden driver fortfarande gruvorna i Garpenberg och Kristineberg, som ingår i undersökningen. Gruvbolaget uppger att man regelbundet mäter fiberhalten. </p> <p>- Alla mätningar ligger under gränsvärdet, säger Leif Båtsman, arbetsmiljöchef vid Bolidens gruvor.</p> <p>Rolf Ählberg, pensionerad arbetsmiljöombudsman på Metall och den som drog i gång asbestlarmen på 1970-talet, är skeptisk.</p> <p>- Nya mätningar måste göras av ett oberoende mätlabb. Gruvarbetarna och de som bor och arbetar kring gruvorna måste få veta sanningen.</p>

Elisabeth Vene

Mer om: Hälsa Asbest

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer