Apparaten från KTH varnar för vinterkräksjuka

2015-01-14 09:44  

Nanoforskaren Fredrik Carlborg på KTH i Stockholm visar i dag upp en prototyp till en virusvarnare som ska slå larm när det finns Norovirus i luften, det fruktade virus som orsakar vinterkräksjuka.

Fredric Carlborg är forskare på avdelningen för mikro- och nanosystem vid KTH och projektkoordinator för ett EU-projekt som syftar till att ta fram en enkel och effektiv virusvarnare som kan varna för både Norovirus och andra luftburna virus som kan orsaka pandemier, typ olika varianter av fågelinfluensa.

Den första prototypen av en sådan mobil virusvarnare finns nu på plats. Den består av en fast enhet och en utbytbar enhet där sensorerna sitter. Sensorn ska klara av ett antal tester innan den behöver bytas.

- En sådan här mobil virusvarnare kommer inte att behöva någon specialutbildad personal för att fungera. Dessutom kommer den att vara snabbare än dagens metoder, säger Fredrik Carlborg i ett pressmeddelande från KTH på onsdagen.

De som jobbar med projektet från KTH är förutom, Fredrik Carlborg, doktoranderna Niklas Sandström, Reza Shafagh, Laila Ladhani, postdoktor Gaspard Pardon, professor Wouter van der Wijngaart.

Utmaningen är att utveckla en billig sensor som ska kunna plocka ut några få viruspartiklar ur luften och sedan detektera dem på bara några tiotals minuter.

- Målet är att skapa en demonstrator för att kunna testa virusvarnaren i en helt realstisk mijö. Med en demonstrator kan vi praktiskt verifiera vad forskare påvisat i labbförsök - att viruset faktiskt smittar i lufter och inte bara genom kontaktsmitta, säger Fredrik Carlborg.

Vid horisonten hägrar även möjligheterna att upptäcka andra luftburna virus, som olika influensor.

Ett antal universitet och företag är involverade i projektet - KTH, Katholieke Universiteit Leuven, Linköpings universitet, Stockholms universitet, Karolinska institutet, Loughborough University, Cambridge University, QCM Labs AB, Future Diagnostics B.V. och Getinge Infection Controls AB.Följ Ny Teknik på Facebook!

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt