Antikropp mot alzheimer testas i Sverige

2014-05-12 10:07  
Lars Lannfelt har utvecklat en antikropp mot ett förstadium till de plack som finns i hjärnan hos personer med alzheimer.Foto: Jörgen Appelgren

Ett svenskt läkemedel som ska få Alzheimers sjukdom att helt stanna upp testas nu på 800 patienter.

Lindring men inte bot. Det är den behandling personer med Alzheimers sjukdom kan få i dag. Förhoppningen är att en svenskutvecklad antikropp i stället ska få sjukdomen att helt stanna upp. En studie på 800 patienter i nio länder ska ge svar på om det fungerar.

- Behandlingen av den första svenska patienten har startat och vi hoppas ha ett resultat inom två år, säger Lars Lannfelt, överläkare i geriatrik på Akademiska sjukhuset och professor vid Uppsala universitet.

Målet med behandlingen är att bromsa sjukdomsförloppet i ett tidigt skede genom att oskadliggöra protofibriller, giftiga molekyler som är förstadier till de trådar sin finns i plack i hjärnan. Det sker genom att antikroppen söker upp och binder till protofibrillerna. Det gör i sin tur att kroppens städpatrull, makrofagerna, får syn på protofibrillerna och bryter ner dem. På så sätt oskadliggörs den komponent som enligt hypotesen ligger bakom hjärnskadorna.

I säkerhetstest på 80 amerikanska patienter med alzheimer har inga allvarliga biverkningar rapporterats.

Idén till den nya läkemedelskandidaten fick Lars Lannfelt i slutet av 1990-talet när han forskade på en ärftlig form av Alzheimer, den så kallade arktiska mutationen. År 2000 tog han patent på idén.

- Ambitionen är att bromsbehandlingen ska fungera för alla patienter, men det vore en medicinsk revolution även om endast hälften svarade positivt.

För att fungera måste det nya läkemedlet sättas in tidigt i sjukdomsprocessen.

-Om allt går vägen kan ett läkemedel finnas på marknaden redan om fem-sex år. Det vore ett välkommet tillskott i behandlingsarsenalen med tanke på att sjukdomen kostar Sverige 40 miljarder kronor per år, det mänskliga lidandet oräknat, säger Lars Lannfelt.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer