Antikropp bromsar alzheimer

2015-03-24 12:03  
2002 tog svenska forskare då unika bilder med PET-kamera av de proteinklumpar som bildas i hjärnan vid alzheimers sjukdom. Bilden till höger visar anhopningar av knölar – amyloida plack - i pannloben och i tinningloberna. Bilden till vänster föreställer hjärnan hos en frisk person. Foto: Uppsala Universitet

En antikropp har visat sig minska den kognitiva försämringen vid Alzheimers sjukdom. Forskarna är imponerade, men risken finns att den experimentella substansen faller på grund av biverkningar.

Resultaten presenterades nyligen på en konferens om Alzheimers och Parkinsons sjukdom i Nice, Frankrike, skriver Dagens Medicin.

– Jag var med på mötet och vi som lyssnade var förstummade över resultaten. Det här är mycket spännande data, säger Kaj Blennow, professor vid Göteborgs universitet, till tidningen.

I den aktuella studien ingick 166 patienter med tidig eller mycket tidig alzheimer. Hos de patienter som fick de två högsta doserna av antikroppen adunacumab syntes signifikanta förbättringar i två kognitionstester, jämfört med placebo. Försämringen av exempelvis minne och orienteringsförmågan bromsades och inlagringen av de amyloida plack som är en del av sjukdomsförloppet minskade.

Adunacumab isolerades från början från gamla personer utan alzheimer. Men om den kan bli ett fungerande läkemedel återstår att se. I den aktuella studien såg forskarna en lokal svullnad i hjärnan, en biverkning som setts förut med liknande substanser.

Företaget bakom substansen hoppas dock kunna starta en större studie redan till hösten.

 

Få de senaste tekniknyheterna direkt till din mejl – prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev här!

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer