Åmic flyttar till USA

2009-11-19 14:48  

Det innovativa uppsalaföretaget Åmic ska flytta hela sin verksamhet till USA. Beskedet från de nya ägarna, Johnson & Johnson, kom som en blixt från klar himmel i onsdags.

Stämningen är dyster bland de 55 personer som arbetar på Åmic i Uppsala Science Park.

- Det är tungt som tusan för alla anställda, säger Ove Öhman, Åmics grundare och förre vd.

- Det blir ingenting kvar här i Uppsala.

Under elva år har Åmic utvecklat sin teknik att tillverka mikrostrukturer i plast med hjälp av CD-pressar. Under senare år har de specialiserat sig på billiga provplattor för medicinsk diagnostik nära patienten. Tanken är att man, direkt på vårdcentralen, ska kunna göra ett snabbt test och få analysresultatet inom några minuter.

Kunskapen och tillverkningen har funnits i Uppsala sedan länge. Men kontakten med världsmarknaden för medicinteknik saknades, ända tills i juni förra året då Johnson & Johnson köpte verksamheten.

- Vi tyckte det var en bra grej, säger Ove Öhman.

- Det var en perfekt mix, och allt kändes rätt.

Åmic fick en bra marknadsförare för sina produkter över hela världen. Samtidigt trodde alla, inklusive Ove Öhman, att forskning och tillverkning skulle ligga kvar i Uppsala.

- Vi kommer att fortsätta som deras Center of Excellence inom point-of-care (patientnära diagnostik), sade han till Ny Teknik förra sommaren.

Det trodde han ända tills i onsdags, då Johnson & Johnson meddelade att de vill flytta hela verksamheten från Uppsala till Rochester i New York, USA.

- Beskedet kom som en blixt från klar himmel, säger en dyster Ove Öhman.

- Jag trodde, lite naivt, att vi skulle få vara kvar här.

Flytten är en del av J&J-koncernens omorganisation som berör 117 000 anställda i 250 bolag.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer