Amerikansk jätte köper svensk livräddare

2011-03-01 09:30  
Hjärtmassagemaskinen Lucas i en ambulans.

Amerikanska Medtronic köper Lundabolaget Jolife, som haft stora framgångar med sin hjärtmassagemaskin Lucas.

- Vi har inte diskuterat Jolifes framtid med de nya ägarna förrän i dag, men det ser positivt ut. Jag tror att vi kommer att fortsätta här i Lund och accelerera verksamheten, säger Jolifes vd Erik von Schenk till nyhetstjänsten Rapidus i Malmö.

Köpet sker genom Medtronics division Physio-Control som sedan tidigare är global distributör för Jolife utanför Norden. Köpesumman har inte offentliggjorts.

Jolife har utvecklat apparaten Lucas som kan rädda livet på personer som drabbas av hjärtstopp. Den komprimerar bröstkorgen och hjälper därmed till att upprätthålla den livsviktiga blodcirkulationen till hjärta och hjärna medan ambulans- eller sjukhuspersonal försöker återuppliva patienten.  Den första versionen av Lucas var gasdriven, men 2009 lanserades en batteridriven version.

Jolife, som grundades år 2000, har idag cirka 20 anställda på Ideon i Lund. Lucas säljs i 34 länder, och omsättningen var drygt 60 miljoner i fjol. Enligt Rapidus har Jolife hittills gått med förlust, men ledningen räknar med att nå break-even i år. Bland ägarna före Medtronics köp fanns Innovationskapital och Capman.

Medtronic, som är noterat på New Yorkbörsen, har 40 000 anställda och omsatte i fjol närmare 16 miljarder dollar.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer