92 miljoner till svensk hudelektrod

2010-12-06 14:04  

En svensk elektrod med mikrospikar skiljer livshotande hudcancer från ofarliga prickar. 92 nya riskmiljoner finansierar en slutgiltig klinisk studie.

Utvecklingsföretaget Scibase i Stockholm har utvecklat ett instrument som hittar hudcancer genom att mäta hudens impedans.  Nu tar företaget in 92 miljoner kronor i en ny finansieringsrunda till en slutgiltig verifieringsstudie innan produkten lanseras. Studien pågår redan på 22 kliniker i Europa och USA.

 

Idag tittar läkaren på hudfläckens färg, storlek och struktur för att avgöra om den ska skäras bort och undersökas i mikroskop. Men att skilja livshotande tumörer från ofarliga hudprickar är svårt. De allra flesta prickar avlägsnas i onödan: det var ingen cancer. Enstaka maligna melanom upptäcks inte, vilket kan leda till att patienten dör eftersom cancern upptäcks för sent.

 

Med Scibase metod trycker läkaren i stället en mätprob mot patientens hud. I probspetsen sitter en elektrod med guldbelagda mikrospikar, som tränger in i hudens yttersta lager och mäter impedansen genom att sända ut en svag växelström. Först mäter man på en referenspunkt, sedan på den misstänkta fläcken. Därefter analyseras mätvärdena av algoritmer som är tränade att känna igen elakartade förändringar. Efter några sekunder kommer svaret.

 

Scibase presenterade i början av hösten goda resultat från en tidigare klinisk studie med 1 200 patienter i fem europeiska länder. 200 av dem hade malignt melanom, den mest fruktade typen av hudcancer. Det visade sig att instrumentet hittade mer än 98 procent av alla meligna melanom, vilket är betydligt bättre än dagens visuella metoder.

 

Nästa höst hoppas företaget kunna lansera en produkt i Europa och Australien samt påbörja arbetet för att få ett godkännande för försäljning i USA.

 

I den nya finansieringsrundan deltog såväl nya som tidigare ägare. Huvudägarna SEB Venture Capital, Investor Growth Capital och Capman äger numera 66 procent av bolaget.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer