23 solkrämer förbjuds

2009-02-12 14:40  
Säker solning utan zink. Foto: Colourbox

23 solkrämer på den svenska marknaden stoppas nu av Läkemedelsverket. Anledningen är att de använder zinkoxid som uv-filter.

Alla som seglat eller åkt skidor i alperna vet att ta till zinkpasta när solen bränt sönder ansiktet.

Få vet att zinkoxid aldrig godkänts som uv-filter inom EU , utan bara som färgämne.

Det beror på att forskarna ännu inte vet hur små partiklarna kan vara för att inte riskera att tränga ner i huden och klumpa ihop sig i blodet. De små partiklarna misstänks också kunna irritera huden när de får energi av solen.

Förra året upptäckte Läkemedelsverket att ett flertal tillverkare trots det marknadsför zinkoxid som uv-filter i sina produkter.

Läkemedelsverket kontaktade samtliga 105 företag som anmält att de importerar eller tillverkar solkrämer för den svenska marknaden. 80 av dem använde sig av andra typer av uv-filter, och ytterligare 15 slutade under året att sälja produkter med zinkoxid. Kvar återstod 10 företag:

- De hade vid årsskiftet inte givit oss någon information om att de tänkte åtgärda sina produkter, säger Monica Tammela på Läkemedelsverket.

Företagen har därför förbjudits att sälja sina produkter.

- Vi hoppas att de efterföljande leden tar hänsyn till vårt beslut, och vi vet att flera detaljhandlare också plockat bort produkterna från sina hyllor.

Dit hör Apoteket som drar bort de utpekade solkrämerna ur sitt sortiment.

Peter Jansson på Kemitekniska Leverantörsförbundet, anser att Läkemedelsverket tolkar regelverket på ett riktigt sätt, men påpekar att zinkoxid är godkänt som uv-filter USA och i Tyskland.

Apoteket har beslutat att dra in följande produkter från sortimentet:

Från CCS:

200725 Bamse Solskydd SPF30

205809 Bamse Solskydd SPF30

205806 Bamse Sol SPF20

205811 Bamse Solstick SPF30

205797 Oliva Bodyspray SPF10

205803 Sun Body SPF25

205804 Sun Face SPF30

Från ACO:

205557 Barn Solkräm SPF15

200773 Barn Solkräm SPF25

Två filtertyper

Uv-filtren i solkrämer kan vara av två typer; fysiska eller kemiska. De fysiska filtren reflekterar bort uv-strålningen från huden. Titandioxid är det vanligast exemplet. Kemiska filter absorberar energin från solljuset, och hindrar den från att tränga ner i huden.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer