Populärteknik

Mobilens kompass positionerar inomhus

Uppmätning av magnetfältets variationer inne i en byggnad kan användas för att bygga en karta som via en app visar mobilens position. Foto: Indoor Atlas
Uppmätning av magnetfältets variationer inne i en byggnad kan användas för att bygga en karta som via en app visar mobilens position. Foto: Indoor Atlas

Variationer i jordens magnetfält kan användas för gps-liknande positionering inne i byggnader.

Publicerad

Det finska företaget Indoor Atlas har utvecklat en ny teknik för inomhusnavigation. Den görs med hjälp av mobilens inbyggda kompass. Noggrannheten uppges till mellan tio centimeter och två meter.

Inspirationen kommer från de djur som fåglar och vissa hummerarter som med hjälp av jordens magnetfält både kan avläsa riktning och position, skriver företaget i en presentation.

Bakgrunden är att jordens magnetfält ”störs” på ett statiskt sätt inne i byggnader. Genom att mäta upp och markera hur magnetfältet ser ut inne i ett hus får man en unik ”magnetfältskarta” över byggnaden.

Första steget för den som vill använda tekniken är att ladda upp en ritning över byggnaden till en server hos det finska företaget. Sedan vandrar man igenom byggnaden med mobilappen Map Creator som mäter och registrerar magnetfältets variationer. Även dessa data laddas upp till servern hos Indoor Atlas.

Med hjälp av en så kallad API kan sedan tjänstens kunder bygga egna mobilappar som kommunicerar med servrarna och visar aktuell position på mobilens bildskärm.

Den vanligaste tekniken för positionering inomhus är ”Indoor Positioning System”, IPS. Men då används radiosignaler från mobilbasstationer eller wifi-utrustning för att pejla in var exempelvis mobilen befinner sig.