Karriär

”Jag vill kunna göra skillnad”

Tre ingenjörer svarar på frågan: Vad är viktigast när du väljer arbetsgivare? Lweendo Chibuye, 26, produktchef ABB Control Technology, Västerås.
”Att jag har möjlighet att göra skillnad i samhället genom att företaget står för hållbar och miljömässig utveckling. Det är också viktigt att företaget är globalt, jag skulle gärna vilja bli utplacerad i världen.” Foto: Jörgen Appelgren
Tre ingenjörer svarar på frågan: Vad är viktigast när du väljer arbetsgivare? Lweendo Chibuye, 26, produktchef ABB Control Technology, Västerås. ”Att jag har möjlighet att göra skillnad i samhället genom att företaget står för hållbar och miljömässig utveckling. Det är också viktigt att företaget är globalt, jag skulle gärna vilja bli utplacerad i världen.” Foto: Jörgen Appelgren
Katarina Larsson, 30, produktledare Ericsson, Stockholm.
”Jag tittar på flera faktorer, om rollen som sådan har rätt nivå och utmaningar. Hur framtidsutsikterna ser ut och möjligheterna att arbeta utomlands. Blivande chef, ersättningsnivå och kultur på arbetsplatsen spelar också in.” Foto: Ericsson
Katarina Larsson, 30, produktledare Ericsson, Stockholm. ”Jag tittar på flera faktorer, om rollen som sådan har rätt nivå och utmaningar. Hur framtidsutsikterna ser ut och möjligheterna att arbeta utomlands. Blivande chef, ersättningsnivå och kultur på arbetsplatsen spelar också in.” Foto: Ericsson
Minhgit Dinh, 36 år, utvecklingsingenjör Ikea, Älmhult.
”Att jag tar en anställning på ett tryggt och inspirerande företag. Världsekonomin svänger och många förlorar sin trygghet, det känns viktigt för mig att jobba på ett företag som har en ljus framtid.” Foto: Ikea
Minhgit Dinh, 36 år, utvecklingsingenjör Ikea, Älmhult. ”Att jag tar en anställning på ett tryggt och inspirerande företag. Världsekonomin svänger och många förlorar sin trygghet, det känns viktigt för mig att jobba på ett företag som har en ljus framtid.” Foto: Ikea

Att kunna få ihop livspusslet hos en arbetsgivare som ger frihet under ansvar. Där har ni en drömarbetsgivare, enligt några ingenjörer på de topprankade bolagen.

Publicerad

Google ohotad etta, ABB som stabil tvåa. Topplistan över ingenjörernas favoritarbetsgivare känns igen från förra årets Ingenjörsbarometer. Det som främst efterfrågas är trygghet, men även utmaningar och karriärmöjligheter.

– För mig var det flera delar som vägde in, men det viktigaste är att känna att jag har möjlighet att göra skillnad i samhället, säger Lweendo Chibuye, produktchef på ABB Control Technology i Västerås.

För Chibuye var företagets värdegrund viktig när hon började se sig om efter jobb för ett år sedan. Hon var i kontakt med flera arbetsgivare men kände att hon hade hittat rätt direkt vid mötet med ABB.

– De formulerade väldigt väl både hur de jobbar med sin miljöprofil och hur de månar om sina medarbetare. Jag fick till exempel redan i första mötet frågan om hur min situation i livet är, om det skulle fungera bra att pendla till jobbet och hur de kunde underlätta för mig, säger Chibuye.

En stor del av företagets 9 200 anställda är ingenjörer. Företaget har behov av kvalificerad arbetskraft för sin inriktning på kraft- och automationsteknik.

På tredje plats i barometern hamnade Ericsson, en annan stor ingenjörsarbetsgivare. Katarina Larsson är en av ingenjörerna på företaget. Flera faktorer avgör hennes val av arbetsgivare.

– Hur framtidsutsikterna ser ut och möjligheterna att arbeta utomlands till exempel, säger hon.

Efter Ericsson följde Apple på fjärdeplatsen. Och därefter Ikea, ett företag som kanske inte i första hand förknippas med ingenjörsjobb. Men Minhgit Dinh har inte behövt ångra anställningen på Ikea i Älmhult för fyra år sedan. Hon prioriterade en trygg och stabil anställning, men betonar att jobbet även måste innehålla såväl utmaningar som möjlighet att höja sin kompetens för att kännas rätt.

– Jag vill kunna utvecklas både i den roll jag har och genom möjligheten att gå vidare inom företaget. Nu har jag precis fått en ny tjänst inom Ikea med nya utmaningar, det känns väldigt bra, säger Dinh.

Bra lön kan i och för sig ses som viktigt, men det är inte avgörande, anser ingenjörerna på de båda toppföretagen.

– Lönen var det sista jag frågade om, det viktigaste för mig är att känna trygghet på jobbet, säger Lweendo Chibuye.

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook

Ingenjörsbarometern en totalundersökning

1. Google 9,7%

2. ABB 4,0%

3. Ericsson 3,7%

4. Apple 3,3%

5. Ikea 3,3%

  • 12 823 ingenjörer har svarat.
  • Svarsfrekvensen är 18 procent.
  • Undersökningen gick till 69?700 civil- och högskoleingenjörer.
  • 10 300 studenter har svarat.