Energi

Glöm Teslas megabatteri – Hyundai bygger större

Bilden visar Hyundai Heavy Industries 50 MWh-ESS. Foto: Hyundai Heavy Industries
Bilden visar Hyundai Heavy Industries 50 MWh-ESS. Foto: Hyundai Heavy Industries

För två veckor sedan överbevisade entreprenören Elon Musk sina belackare. På 100 dagar hade hans företag byggt och installerat världens största batteri. Men titeln som rekordhållare tas snart över av Hyundai.

Publicerad

I våras lovade mannen bakom Tesla och Space X att han kunde få ett 100 MWh-batteri i drift på mindre än 100 dagar. Och Elon Musk var så säker på sin sak att han lovade att skänka bort det hela om projektet misslyckades.

Och när tidsfristen började gå mot sitt slut så stod det klart på plats – ett 129 MWh-batteri som kopplas samman med elnätet i södra Australien. Det ska agera komplement till Hornsdale Wind Farm, och enligt beräkningar har jättebatteriet kapacitet att kunna förse upp till 30 000 hem med el.

Systemet togs i drift den 1 december, men det kommer inte vara störst länge till. Detta efter att Hyundai Electric & Energy Systems Co. avslöjade att de fått en order på ett nytt batteri. En enhet på 150 MWh som ska levereras till Korea Zinc och användas vid raffinaderiet i Ulsan.

Hyundai Electric är ett av tre företag som uppstod efter det att Hyundai Heavy Industris, världens största skeppsbyggare, delade upp sin verksamhet.

I Korea tittar man på hur man ska ta sig bort från sitt kärnkraftsberoende, att då kombinera förnybar energi som vind- eller solkraft med stora batterier kan vara den nya given.