Karriär

Telenorchefen om sin karriärväg: ”Blev tillsagd att laga mat istället”

Foto: Naina Helén Jåma/TT
Foto: Naina Helén Jåma/TT

Som 15-åring fick hon rådet av läraren att ägna sig åt matlagning, för att hon var tjej. Kaaren Hilsens väg mot toppen som Sverige-vd för Telenor har kantats av utmaningar. En sådan är Telenors framtida förhållande med kritiserade Huawei.

Publicerad

Den nya generationen telekom, 5g, och kinesiska jätten Huawei är det som snurrar i telekomvärlden just nu. Som ny på posten som Sverigechef för Telenor är Kaaren Hilsen emellertid mycket försiktig i kommentarer kring den känsliga hanteringen av Huawei – ska bolaget våga anlita kineserna, vad säger myndigheter och kunder då?

– Säkerhet är en prioriterad fråga på vår agenda, och något vi ständigt diskuterar, säger hon.

Men några beslut är inte tagna, tillägger hon. Telenor har tidigare anlitat Huawei för 4g-näten.

Dyr spionoro

Den kinesiska telekomjätten har anklagats för att ägna sig åt spioneri för den kinesiska statens räkning och har slängts ut från bland annat den amerikanska marknaden. Även i flera andra länder, bland annat Norge, övervägs att stänga bolaget ute när nya 5g-nät ska byggas.

Huruvida Huawei-problemet nu försenar investeringsbeslut har hon svårt att svara på. Likaså vad som händer med priset på nya telenät om en jätteleverantör som Huawei stängs ute. En leverantör mindre, bland de få som finns, skulle kunna pressa upp priset.

– Det är för tidigt att uttala sig om eventuell påverkan, säger hon.

Även om Kaaren Hilsen är ny som Sverigechef har hon tillbringat många år i telekombranschen. Hon började på Telenor i Norge och har ägnat 17 år i olika roller i bolaget.

”Ville visa gubben”

Men det hade kunnat sluta långt innan dess om hon inte varit så envis. Som 15-åring i en klass mest bestående av pojkar, på en datautbildning, fick hon ett upprörande råd som präglat hennes karriär och liv:

– Läraren sa att jag inte borde vara där, utan i en klass för matlagning i rummet bredvid, för att jag var tjej. Jag sa, vad i *******. Jag ville visa den gubben att jag kan göra det här, säger hon.

Sen sökte hon sig till en skola där nästan alla var pojkar och få tjejer togs in – allt för utmaningen. Hon har helt enkelt inte valt den lätta vägen. Att jobba som kvinnlig chef i länder i Sydostasien och Östeuropa har inte heller alltid varit lätt.

– Det har varit en utmaning, men det är något jag triggas av. En filosofi har varit att aldrig senare ångra någonting jag inte gjorde.

5g för privatkunder?

Efter en tid i den manligt dominerade rederibranschen steg hon så småningom in på Telenor, bara några år efter den uppmärksammade spruckna fusionen med svenska Telia. En hel del vatten har runnit under broarna sedan dess.

Då var genombrottet för sms på tapeten.

– Och mms, vem skulle vilja skicka bilder och hur skulle vi få intäkter från det, minns Kaaren Hilsen att snacket i branschen gick då.

Nu några generationers telekomnät senare är 5g det som alla talar om och hur den nya utvecklade tekniken ska kunna hjälpa företag på digitaliseringens framkant. Hon blir däremot tystare om vad jag som privatperson får för nytta av 5g, och det är också så den nya tekniken beskrivits, att den först och främst är inriktad mot företagskunder.

Som några dagar gammal på vd-posten på Telenor Sverige kommer Kaaren Hilsen närmast från jobbet som finanschef på spelbolaget Betsson. Hon tar över efter Patrik Hofbauer som försvann till Svenska Spel strax före jul – något som nästan ser ut som en tanke, vad har vadslagning gemensamt med telebolag?

– Det är en ren tillfällighet, vi brukar skämta om det, säger Hilsen.

Likheterna branscherna emellan skulle väl då vara fokus på det digitala, tillägger hon.

– Men vi älskar sport båda två.