Säkerhet

Huawei-chefen Meng Wanzhou gripen i Kanada av USA

Huaweis finanschef Meng Wanzhou till höger. Foto: AP Photo/Vincent Yu/TT & Huawei/AP/TT
Huaweis finanschef Meng Wanzhou till höger. Foto: AP Photo/Vincent Yu/TT & Huawei/AP/TT

Kina protesterar mot att en av Huaweis högsta chefer, på USA:s begäran, har gripits i Kanada. USA har flera utredningar i gång där företaget misstänks vara ett säkerhetshot.

Publicerad

Kinesiska teknikaktier föll kraftigt på de asiatiska börserna efter beskedet att Huaweis finanschef Meng Wanzhou gripits i Kanada på amerikansk begäran. Den kinesiska regeringen kräver en förklaring och ett frisläppande.

Det kommer blandade signaler i relationen mellan Kina och USA just nu. En regeringstalesman uppger att Kina omedelbart kommer att införa de handelsåtgärder som Donald Trump och Xi Jinping kom överens om under G20-mötet i Buenos Aires förra helgen. Det handlar bland annat om ökade inköp av jordbruksprodukter och bilar från USA och var grundstenen i den tre månader långa vapenvila i handelskriget som de båda ledarna kom överens om.

Kräver förklaring

I stort sett samtidigt krävde det kinesiska utrikesdepartementet ett omedelbart frisläppande av Huaweis finanschef Meng Wanzhou som greps i Vancouver i helgen och att USA och Kanada förklarar varför hon gripits. En domstolsförhandling om hennes fall kommer att hållas under fredagen.

Meng Wanzhou är dotter till Huaweis grundare Ren Zhengfei och gripandet av henne har redan väckt starka känslor i Kina.

– Huawei är inte vilket företag som helst och hon är inte vilken person som helst. Det kommer att bli en stor utmaning för partiet (Kinas kommunistiska parti) att leverera en stark emotionell reaktion och samtidigt vara rationella och inte äventyra ett handelsavtal med USA, säger Kinaexperten Frédéric Cho.

– Allt hänger nu på hur USA kommer att agera och det är svårt att spekulera om vad nästa steg blir, tillägger han.

Brutna sanktioner?

Även om det inte är officiellt bekräftat antar de flesta att gripandet har koppling till USA:s sanktioner mot Iran och Nordkorea och som Huawei och flera andra kinesiska företag anklagas för att ha brutit mot. Men redan tidigare har amerikanska myndigheter gått hårt åt den kinesiska it-jätten. Amerikanska mobiloperatörer tar inte in Huaweis mobiler i sina sortiment och bolaget får inte bygga 5G-nät i USA och flera andra västländer.

Kinesiska teknikaktier föll tungt på Asienbörserna efter beskedet att Meng Wanzhou gripits. I Shanghai backade it- och telekomaktierna med mellan 3 och 4,5 procent och i Hongkong med som mest 4 procent.