Premium

”Huawei verkar ha en avslappnad inställning till förtryck”

Foto: Jörgen Appelgren och TT
Foto: Jörgen Appelgren och TT

Att ett av världens största techbolag testar teknik som kan användas till att förfölja etniska minoriteter säger en hel del om Huawei, tycker Ny Tekniks reporter Peter Ottsjö.

Publicerad

Att bojkotta Huawei borde inte bara vara en fråga om Sveriges säkerhet. Det kanske också borde vara ett moraliskt ställningstagande. Vi känner redan till företagets nära kopplingar till den kinesiska staten, deras försök att stjäla företagshemligheter från amerikanska bolag och deras bekväma inställning till att kringgå handelssanktioner.

Men det som nu avslöjats av Washington Post och företaget IPVM, som granskar ansiktsigenkänningsteknik, indikerar att Huawei, oavsett vad de säger i det offentliga, gör allt som diktaturen ber dem om. Inklusive att testa teknik som gör det enklare för regimen att massövervaka uigurer, den i huvudsak muslimska minoritet som bor i Xinjiang-regionen i nordvästra Kina.

Enligt Washington Posts artikel ska Huawei och Megvii – ett annat kinesiskt techbolag som redan har förknippats med övervakningen av uigurer – för två år sedan ha testat en programvara med ett särskilt ”uiguralarm”. Enligt ett hemligstämplat dokument märkt med Huaweis logotyp ska företagets servrar, lagring, nätverksutrustning, molnplattform, kameror och annan hårdvara och programvara ha använts för testet, tillsammans med Megviis mjukvara för ansiktsigenkänning.

En miljon i koncentrationsläger

Det är bara några månader sedan video från en drönare visade hur hundratals omhändertagna kineser radats upp utanför en tågstation. Samtliga hade fått sina huvuden rakade, deras händer var fastbundna bakom ryggen och de bar ögonbindlar. Human Rights Watch uppskattar att det finns omkring en miljon – de flesta uigurer – människor i koncentrationsläger i Xinjiang. Kommunistpartiet hävdar att det rör sig om ett program för avradikalisering, men kommunistpartiet och alla deras nickedockor till företrädare talar sanning ungefär lika ofta som Donald Trump.

Vittnesmål inifrån koncentrationslägren talar om tortyr och tidsobestämd isolering. Där hålls enligt uppgift både svårt sjuka, gamla, tonåringar, gravida och människor med funktionshinder.

Muslimer i Xinjiang är övervakade på ett sätt som saknar motstycke, något Ny Teknik tidigare berättat om. En allt viktigare del i den apparaturen är ansiktsigenkänning med artificiell intelligens.

Ett ”uiguralarm” i Huaweis tappning skulle enligt dokumentet kunna varsko myndigheter så fort en person som ansiktstekniken ansåg vara en uigur passerade en övervakningskamera. Vid sidan om uppskattningar av sådant som kön och ålder skulle Huaweis och Megviis test även kunna bedöma etnicitet.

Låg öppet på Huaweis sajt

Utöver Huaweis till synes avslappnade inställning till förtryck så är företaget dessutom klantigt och/eller utan skrupler. Det hemligstämplade dokumentet låg nämligen helt öppet på Huaweis sajt men har efter Washington Posts avslöjande städats undan.

Häpnadsväckande nog bekräftar dock Huawei att dokumentet är äkta. Eftersom testet senare inte ska ha använts i ”kommersiellt syfte” – vilket lär vara snudd på omöjligt att kontrollera – så är det uppenbarligen helt okej att undersöka möjligheterna till ett ”uiguralarm”. Se där ett av världens största techbolag blotta sin cynism. Dessutom är det som sagt dokumenterat att ansiktsigenkänningsteknik används för att övervaka uigurer.

När Ny Teknik hör av sig till Huawei hänvisas vi till Washington Post-artikeln. I den säger nämligen en talesperson för Megvii att ”företagets system inte är designade för att peka ut eller märka etniska grupper”. Japp, och jag bor i en igloo på månen.

Post- och telestyrelsen har i samråd med Säpo och Försvarsmakten sagt nej till Huawei i våra 5g-nät. Förvaltningsrätten slog därpå fast att Huawei har rätt att överklaga det beslutet, varpå PTS i sin tur överklagat till Kammarrätten, som förväntas säga sitt efter årsskiftet.

Hur det än blir med den saken så skulle svenska mobiloperatörer – och andra företag som gör affärer med Huawei – kunna sluta vara så valhänta och ta ett beslut på egen hand.